Celoroční výhody systému ŠKODA 4×4

› Jaro, léto, podzim, zima: pohon všech kol vozů ŠKODA 4×4 přináší výhody během celého roku
› Obliba u karavanistů: skvělá trakce a vysoká tažná síla vozů ŠKODA 4×4
› Praktičnost a funkčnost klíčovým benefitem i u vozů značky ŠKODA s pohonem všech kol
› Široká škála výbavových prvků a ŠKODA Originálního příslušenství pro vozy ŠKODA 4×4

Moderní systém pohonu všech kol, významný prvek aktivní bezpečnosti, který využívají všechny modely ŠKODA 4×4, pomáhá řidiči v různých situacích v průběhu celého roku. Veškeré výhody poskytuje systém ŠKODA 4×4 samočinně bez nutnosti zásahu řidiče. Vysokou užitnou hodnotu, skvělou trakci a také možnost tažení přívěsu s hmotností až 2 500 kg oceňují mimo jiné karavanisté nebo chovatelé koní.

Jaro, léto, podzim, zima

Spousta řidičů se mylně domnívá, že pohon všech kol přináší reálné výhody pouze v zimním období na zasněžené nebo zledovatělé vozovce. To ovšem není ani zdaleka pravda, protože technologie pohonu 4×4, kterou využívají modely značky ŠKODA, zvyšuje úroveň aktivní bezpečnosti během celého roku a díky nejmodernějším elektronickým systémům pomáhá řidiči i v situacích, kdy si to ani neuvědomuje. Elektronicky řízená mezinápravová lamelová spojka, která je jádrem celého systému ŠKODA 4×4, umí díky řadě elektronických systémů a asistentů během milisekund reagovat nejen na vzniklou jízdní situaci, ale předvídá i budoucí dění.

Pohon všech kol se aktivuje samočinně bez nutnosti jakéhokoliv zásahu řidiče v okamžicích, kdy to elektronika vyhodnotí jako vhodné řešení vzniklé situace. Takovým příkladem může být rozjezd na semaforech ve městě, kdy systém ŠKODA 4×4, bez ohledu na roční období či přilnavost vozovky poté, co řidič při rozjezdu stiskne plynový pedál, připojí pomocí mezinápravové spojky kola zadní nápravy do přenosu trakční síly a zabrání tak prokluzu kol přední nápravy. Zajímavostí je, že i při jízdě vyššími rychlostmi je malá část točivého momentu automaticky přenášena na zadní kola, čímž je vozidlo stabilnější. Při běžné přímé jízdě je hnací síla převážně přenášena přední nápravou, což snižuje spotřebu paliva.

Modely ŠKODA 4×4 však přinášejí i řadu dalších výhod, které řidič ocení v průběhu celého roku. Díky pohonu všech kol vykazují vozy ŠKODA v každodenním provozu objektivně lepší trakci, především pak na mokré vozovce či nezpevněných cestách. Elektronicky řízený pohon všech kol se spolu s aktivními asistenčními systémy dostává ke slovu i při průjezdech zatáčkami na zcela suché vozovce, kdy řídicí jednotky monitorují otáčky jednotlivých kol a okamžitě reagují přesunem točivého momentu na kolo s nejlepší trakcí, čímž zabraňují protáčení vnitřního odlehčeného kola. Pozitivní vliv na jízdní vlastnosti, aktivní bezpečnost i komfort má také skutečnost, že všechny modely ŠKODA 4×4 využívají moderní víceprvkovou zadní nápravu.

Stále početnější skupinou zákazníků modelů ŠKODA 4×4 jsou karavanisté nebo řidiči, kteří svůj automobil často využívají k tažení přívěsů. K nejnáročnějším úkolům patří přeprava koní, lodí nebo automobilů. Pohon všech kol ve vozech ŠKODA přináší nejen v těchto případech důležitou přidanou hodnotu jak spolehlivým záběrem, tak i skutečností, že jsou tyto modelové varianty schopné utáhnout přívěs s hmotností, která je vyšší až o 25 %. Například vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI s motorem 2,0 TDI o výkonu 110 kW (150 k) dokáže táhnout brzděný přívěs o hmotnosti až 2 000 kg oproti maximální hmotnosti přívěsu 1 600 kg u identického modelu s pohonem pouze předních kol. Rekordmanem mezi vozy ŠKODA je velký model SUV ŠKODA KODIAQ, který se zmíněným motorem utáhne přívěs o hmotnosti až 2 500 kg (oproti 2 000 kg u verze s pohonem předních kol). Při manévrování s přívěsem je řidiči k dispozici velmi užitečný asistent, který účinně pomáhá s couváním a při jízdě dohlíží na bezpečnou stabilitu celé soupravy. Stabilizační systém pro jízdní soupravu s přívěsem (Trailer Stability Assist) rozpozná případně se blížící kritickou mez a ihned zasáhne tak, aby se přívěs nebezpečně nerozkmital.

Tradičně vysoká praktičnost modelů značky ŠKODA není implementací techniky pohonu všech kol zpravidla dotčena. Zavazadlový prostor nabízí u většiny modelů i ve variantách 4×4 svůj plný výchozí objem a možnost mít i nadále plnohodnotné rezervní kolo. Právě u vozů s předpokládaným častějším pohybem po náročnějších površích, kde hrozí zvýšené riziko defektu, se jedná o další výrazné plus.

V závislosti na konkrétním modelu mají modely ŠKODA 4×4 rovněž zvětšený objem palivové nádrže až o 5 l, který zajišťuje dostatečný akční rádius i ve ztížených podmínkách. V této souvislosti je vhodné uvést, že případné rozdíly v oblasti dynamiky či spotřeby ve srovnání s verzemi s pohonem předních kol se podařilo díky použití nejmodernějších technických řešení zcela minimalizovat.

Připraveni na zimu: užitečné prvky výbavy a ŠKODA originálního příslušenství

Zimní období, v kterém se pohon všech kol dostává nejčastěji ke slovu, je náročné nejen pro automobilovou techniku, ale i pro řidiče a posádku. Právě jim se snaží ŠKODA zpříjemnit toto roční období množstvím užitečných praktických a komfortních prvků výbavy či ŠKODA Originálním příslušenstvím. Vozy ŠKODA mohou být napříč modelovým portfoliem dle úrovně výbavy či formou příplatkových položek vybaveny například vyhřívanými sedadly, a to nejen vpředu, ale i vzadu. Do rukou může v mrazivých podmínkách příjemně hřát i vyhřívaný volant. K dobrému výhledu z auta za všech povětrnostních podmínek výrazně přispívá i vyhřívané čelní sklo. Při parkování venku oceníte i originální nezávislé topení s možností naprogramování pomocí aplikace ŠKODA Connect nebo dálkového ovládání.

ŠKODA má však pro uživatele svých vozů další Simply Clever řešení pro zimní období. Praktická škrabka na led ve víčku palivové nádrže již u všech modelů zdomácněla. V průběhu roku 2018 dostane navíc jednoduché měřítko pro kontrolní měření hloubky dezénu pneumatik. Širokou nabídku má pro zimní období připravenou i ŠKODA Originální příslušenství. Ať už se jedná o střešní nosiče, boxy, praktické gumové vkládané koberce či užitečnou oboustrannou vanu do zavazadlového prostoru, může si být zákazník vždy zcela jistý, že daný doplněk splňuje veškeré homologace včetně nárazových zkoušek.

KDYŽ SE ČTENÁŘ ZEPTÁ:
NA JAKOU NÁPRAVU PATŘÍ SNĚHOVÉ ŘETĚZY U VOZŮ ŠKODA 4×4?

Pokud si situace žádá nasazení sněhových řetězů*, patří tyto u modelů s elektronicky řízeným pohonem všech kol, jakým je i systém ŠKODA 4×4, na přední nápravu, aby byla i v náročných podmínkách zajištěna optimální řiditelnost vozu.

*Doporučujeme použití homologovaných sněhových řetězů z nabídky ŠKODA Originálního příslušenství.

Chytrým telefonem a konektivitou proti mrazu

Plnohodnotné internetové připojení se již stalo pro vozy značky ŠKODA naprostou samozřejmostí. Kromě široké škály výhod, které systém ŠKODA Connect přináší, můžeme v souvislosti se zimním obdobím a pohonem všech kol zdůraznit užitečné funkcionality v podobě možnosti zapnout topení vašeho vozu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu nebo díky němu zjistit aktuální počasí na trase či v cílové destinaci. V mrazivých zimních dnech přijde vhod i možnost pravidelné kontroly stavu vozu (např. akumulátoru či stavu pneumatik) přímo z pohodlí vyhřátého domova.

Rozhovor Ing. Martin Hrdlička, PhD. ŠKODA AUTO, Technický vývoj, vedoucí vývoje podvozku a agregátu

Hrdlicka_RET2Dipl. Ing. Martin Hrdlička, PhD.
ŠKODA AUTO, Technický vývoj, vedoucí vývoje podvozku a agregátu

Co musí konstruktéři brát v potaz při vývoji modelu s pohonem všech kol?

Aby bylo možné docílit maximálního ekonomického zhodnocení vozů s pohonem všech kol, je běžné, že varianty vozů s pohonem všech kol jsou nedílnou součástí vývoje vozu od samotného počátku. Společnost ŠKODA AUTO ve svých aktuálních modelech využívá modulární stavebnici MQB, která usnadňuje a zkracuje samotný vývoj, a také snižuje náklady na variantu vozu s pohonem všech kol. Každé provedení vozu dostává specifické naladění, hledají se optimální komponenty (tlumiče, pružiny, stabilizátory, kola, pneumatiky…) a také se ladí nastavení elektronických systémů. Zvolené řešení je následně podrobováno mnoha zkouškám.

Zástavba pohonu všech kol ovlivňuje i prostorové uspořádání dalších dílů, které jinak s pohonem 4×4 přímo nesouvisí. Jedná se například o palivovou nádrž, výfukové potrubí a v neposlední řadě karoserii. Instalací pohonu všech kol se zásadně mění rozložení hmotnosti vozu na nápravy, poloha těžiště, ale také možnosti jízdní dynamiky a aktivní bezpečnosti díky lepší trakci vozu.

Pohon všech kol je u současných vozů ŠKODA (OCTAVIA, SUPERB, KAROQ, KODIAQ) řešen mezinápravovou elektronicky řízenou lamelovou spojkou. Existují nějaké rozdíly mezi jednotlivými modely?

Samotná mezinápravová lamelová spojka je konstrukčně shodná u všech modelů značky ŠKODA. Liší se především softwarová kalibrace pohonu 4×4, která odpovídá parametrům konkrétního vozu (rozvor, hmotnost, těžiště, motor, a jiné).

Jaké další odlišnosti kromě samotné lamelové spojky můžeme najít v modelech ŠKODA 4×4?

Kromě samotného řetězce agregátních dílů, které se o pohon 4×4 starají, tedy přední úhlové převodovky, kardanové hřídele s Hardy spojkou, spojky 4×4 s rozvodovkou zadní nápravy, musí být upravena řada dalších komponent, např. nastavení podvozku, zadní náprava s nezávislým zavěšením kol, v některých případech také palivová nádrž, výfukové potrubí, zakrytování podvozku atd. Zcela odlišné je rovněž nastavení elektronických stabilizačních systémů.

Jaký technický pokrok učinily vozy ŠKODA 4×4 od roku 1999 dodnes?

Díky prediktivnímu chování mezinápravové spojky a hladkým zásahům elektronických stabilizačních systémů ESC, XDS+, ASR jede dnes řidič bezpečně i v situacích, kde by dříve musel podstatně snížit rychlost vozu. První generace mezinápravové spojky 4×4 dokázala pouze regulovat rozdílovou rychlost náprav. Pátá generace dokáže, díky elektronickému řízení, pracovat jako plnohodnotný systém pohonu všech kol a řídit plně agilitu vozu v libovolné jízdní situaci. Oproti první generaci výrazně klesla hmotnost sestavy pohonu 4×4 o celých 6 kg, což mimo jiné pomáhá snížit spotřebu paliva. Odstředivý ventil integrovaný v elektrickém čerpadle v aktuální mezinápravové spojce umožňuje plné sepnutí spojky i v momentě kdy auto stojí. Zlepšila se tak výrazně trakce ve všech rozjezdových situacích, zejména při rozjezdu s přívěsem nebo na zasněženém horském parkovišti. V řadě modelů nabízíme i tzv. režim Off-road, který při jízdě mimo zpevněné silnice do rychlosti 30 km/h řidičovi výrazně usnadňuje ovládání vozu, jak při prudkých klesáních na sypkém či kluzkém povrchu, tak i při potřebě trakce v těchto náročných podmínkách. Auto vybavené takovou technikou dokáže nepředstavitelné věci jak na silnici, tak i v náročném terénu.

Jak se změnila například rychlost sepnutí spojky mezi první a pátou generací?

Rychlost zavírání spojky je u aktuální páté generace např. při rozdílných otáčkách mezi přední a zadní nápravou 25 min-1 až více než třikrát vyšší, než byla ve stejné situaci u první generace mezinápravové lamelové spojky.

Vyžaduje pohon 4×4 nějakou zvláštní údržbu či jiný servisní interval?
Postupným vývojem mezinápravové spojky se značně snížily nároky na údržbu vozů 4×4. Dříve byla předepsána výměna oleje ve spojce při každých 60 tisíc km a měnil se také olejový filtr. Dnes se mění pouze olej v mezinápravové spojce každé 3 roky. Žádnou další údržbu dnes moderní pohon 4×4 nepotřebuje.

stahnout_cs

Silke Rosskothen