Mistři republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler uzavřou domácí sezonu na Barum Czech Rally Zlín

› Poslední letošní vystoupení tovární posádky Kopecký/Dresler na domácí půdě bude oslavou jejího 4. mistrovského titulu v řadě za sebou
› 48. ročník Barum Czech Rally Zlín láká atraktivní startovní listinou, která obsahuje historicky největší počet 36 vozů vrcholné regionální specifikace R5
› Tradiční highlight rallyeové sezony v ČR si nenechá ujít ani značka ŠKODA, která připraví pro návštěvníky bohatý doprovodný program nejen na náměstí Míru ve Zlíně
› Pro dvojici Kopecký/Dresler sezona 2018 ještě nekončí: v plánu mají další starty v mistrovství světa, kde se pokusí završit úspěšný rok světovým titulem ve WRC2

Mladá Boleslav, 21. srpna 2018 – Posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport Jan Kopecký/Pavel Dresler si zajistila letošní mistrovský titul již na předchozí Rally Bohemia v okolí Mladé Boleslavi, do Zlína na vrchol tuzemské soutěžní sezony však přesto míří s nejvyššími ambicemi. Jejich ŠKODA FABIA R5 bude opět vyvedena v barvách národní trikolory, která připomíná 100. výročí založení samostatného státu. Barum Czech Rally Zlín je také v tomto roce součástí mistrovství Evropy i republiky a na jejím startu se sejde nejkvalitnější konkurence v dějinách českého rallye sportu.

Jan Kopecký přijíždí do Zlína jako staronový a celkově již šestinásobný mistr České republiky a povedenou sezonu chce korunovat dalším vítězstvím. Uzavřel by tak veleúspěšnou sérii, která započala v roce 2015 prvním startem s tehdy novým vozem ŠKODA FABIA R5. Od té doby kostelecký jezdec nepoznal na domácí trati porážku.
„Bez ohledu na výsledek letošní Barumky máme za sebou mimořádné období, kdy jsme 4 roky dominovali domácí rallyové scéně a neustále potvrzovali konkurenceschopnost našeho vozu,“ ohlíží se za uplynulými lety šéf ŠKODA AUTO Česká republika Luboš Vlček. „Za tu dobu jsme získali nejen řadu skvělých sportovních výsledků, ale především mnoho kontaktů s našimi stávajícími i novými zákazníky z řad fanoušků motorsportu. Značka ŠKODA má na co navazovat a odkaz bohaté sportovní historie bude rozvíjet i nadále. Naše aktivity na poli českého rallye sportu rozhodně nekončí. V jaké podobě budou pokračovat, oznámíme během následujících měsíců,“ poodkrývá plány do budoucnosti Luboš Vlček.

Letošní 48. ročník největší automobilové soutěže u nás začíná tradičně v pátek dopoledne, kdy se pojede na klasickém úseku z Komárova do Pohořelic shakedown, který bude mít současně funkci kvalifikační rychlostní zkoušky. Po slavnostním startu na zlínském náměstí před radnicí se od 21:15 hodin pojede divácky atraktivní superspeciálka přímo v ulicích města. Barum Czech Rally Zlín 2018 obsahuje 15 rychlostních zkoušek, které měří celkem 213 kilometrů. I když se kvůli výskytu afrického moru prasat musela zrušit divácky velmi oblíbená Pindula, jezdci ani fanoušci nebudou ochuzeni o náročné rychlostní zkoušky. Špičkovou podívanou slibuje také početné a kvalitní startovní pole, které čítá 138 posádek – z nichž 80 se přihlásilo do mistrovství Evropy. Na start se postaví rekordní počet 36 speciálů R5, které zabojují o špičku absolutního pořadí. Mezi nimi je přihlášeno 20 automobilů ŠKODA FABIA R5. Vzhledem k preferenci pravidelných účastníků ME dostala posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport od pořadatelů číslo 4.

Značka ŠKODA však nebude hojně zastoupena jen ve startovním poli, ale postará se i o řadu doprovodných aktivit. Jejich středobodem se stane ŠKODA Park situovaný na náměstí Míru ve Zlíně. V něm nebudou chybět RC modely vozu ŠKODA FABIA R5, s nimiž lze závodit na improvizované autodráze. Zájemci o suvenýry a další předměty v designu mladoboleslavské automobilky určitě navštíví ŠKODA Shop. Samozřejmě se myslelo i na nejmladší návštěvníky, pro něž je připraveno dětské centrum s malováním na obličej nebo foto koutek. K dispozici bude také drobné občerstvení v podobě kávy či ledové tříště, s nímž mohou příchozí posedět třeba v relaxační zóně. V plné permanenci jistě bude rallye simulátor, na němž pokračuje hra Natři Honzu! o bezplatnou zápůjčku sportovního hatchbacku ŠKODA FABIA Edition R5 na celý rok. Ostatně simulátor je ve Zlíně přítomen již od pondělí s tím, že než se v pátek přesune do ŠKODA Parku, bude zájemcům o účast ve hře sloužit v obchodním centru Zlaté jablko.

Ve Zlíně se Kopecký s Dreslerem rozloučí s domácími soutěžemi, ale jejich letošní program bude pokračovat. O uplynulém víkendu se vítězstvím v Německu dostali do čela průběžného pořadí mistrovství světa v rallye WRC2, kde mají šanci na celkové vítězství. O to se utkají s dvojicí týmových kolegů Pontus Tidemand/Jonas Andersson v závěrečných podnicích MS. Ať už interní souboj v týmu ŠKODA Motorsport dopadne jakkoliv, pro zkušenou českou posádku je rok 2018 tím nejúspěšnějším v její dosavadní kariéře.