ŠKODA AUTO byla vyhlášena exportérem roku

› ŠKODA AUTO získala titul již po třiadvacáté
› Obhajoba vítězství v kategoriích: ‚Objem exportu 2016‘, ‚Objem exportu 1993 - 2016‘ a ‚Největší exportér Středočeského kraje‘
› V roce 2016 dodala společnost ŠKODA AUTO do zahraničí zboží a služby za více než 310 miliard korun a podílela se tak zhruba 8 procenty na celkovém exportu České republiky
› Elektromobilita, důsledné rozšiřování modelové nabídky, inovativní kultura značky, vstup na nové trhy a digitalizace jsou důležitými součástmi Strategie 2025, pomocí které ŠKODA AUTO reaguje na nejnovější trendy v automobilovém průmyslu

Mladá Boleslav, 19. prosince 2017 – Společnost ŠKODA AUTO získala v České republice po třiadvacáté titul Exportér roku a navázala tak na své vítězství v loňském roce. V letošním roce zvítězila ŠKODA AUTO v kategoriích ‚Objem exportu 2016‘, ‚Objem exportu 1993 – 2016‘ a ‚Největší exportér Středočeského kraje‘. ŠKODA AUTO je tak nejúspěšnější společností v historii udělování tohoto prestižního ocenění. V roce 2016 dodala společnost ŠKODA AUTO do zahraničí služby za více než 310 miliard korun a podílela se tak zhruba 8 procenty na celkovém exportu České republiky. Slavnostní udílení cen proběhlo včera v pražském Kaiserštejnském paláci.

Letos již po třiadvacáté za sebou byla společnost ŠKODA AUTO vyhlášena ‚Exportérem roku’ v kategorii ‚Objem exportu’. Vítěznou trofej za společnost ŠKODA AUTO převzal člen představenstva za oblast řízení lidských zdrojů Bohdan Wojnar z rukou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha a za přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše.

„ŠKODA AUTO je důležitým pilířem exportně orientované české ekonomiky a naše pravidelné úspěchy v soutěži ‚Exportér roku’ to dokládají,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za řízení lidských zdrojů. „Součástí naší Strategie 2025 je kromě elektromobility a digitalizace také další posilování naší přítomnosti na světových trzích. Důležitým prvkem této strategie je i plánovaná výroba elektrických komponentů a elektromobilů, které se také stanou významným exportním artiklem naší země. Úspěšným exportérem může být jen silná firma. Pro zajištění budoucnosti České republiky jako země automobilového průmyslu, která vyváží své výrobky do celého světa, je však důležitá i role státu. Jeho klíčovou úlohou je především rozvoj dopravní infrastruktury s ohledem na nové trendy v automobilovém průmyslu, zejména elektromobilitu. Mezi významné aktivity státu patří také ekonomická diplomacie a udržování zdravého investičního prostředí, které spočívá hlavně ve stabilním, transparentním a předvídatelném daňovém a regulatorním rámci. Důležitá je i systémová podpora technického vzdělávání, duálního vzdělávání, spolupráce škol s firmami a dlouhodobě udržitelný sociální dialog,“ dodává Bohdan Wojnar.

Vedle ocenění za rok 2016 se česká automobilka umístila na prvním místě v kategorii ‚Objem exportu 1993 – 2016’. Kromě toho byla značka také oceněna titulem ‚Největší exportér Středočeského kraje’. ŠKODA AUTO se dále umístila na třetím místě v kategoriích ‚Nárůst exportu 1993-2016’ a ‚Cena pro exportéra, který vyvezl v roce 2016 výrobky a služby do největšího počtu zemí.’

V roce 2016 dodala ŠKODA AUTO svým zákazníkům po celém světě již potřetí za sebou více než 1 milion vozů. Mezi největší zahraniční trhy patřila Čína, Německo, Velká Británie, Polsko nebo Rusko. V roce 2016 dodala společnost ŠKODA AUTO do zahraničí zboží a služby za více než 310 miliard korun a podílela se tak zhruba 8 procenty na celkovém exportu České republiky.
V pozitivním trendu pokračuje ŠKODA AUTO i v letošním roce. Milníku 1 milionu vyrobených vozů v jednom kalendářním roce dosáhla již v říjnu, tedy nejdříve v historii.

Na budoucnost se ŠKODA AUTO připravuje pomocí Strategie 2025. Mezi její nejdůležitější součásti patří elektromobilita, digitalizace produktů a procesů, vstup na nové trhy a rozšiřování klasické výroby automobilů o mnoho dalších služeb, souvisejících s mobilitou. ŠKODA AUTO bude od roku 2020 v Mladé Boleslavi vyrábět vozy s čistě elektrickým pohonem. Vedle výroby elektromobilů se budou v mladoboleslavském závodě od roku 2019 vyrábět také elektrické komponenty pro plug-in-hybridní vozy několika značek koncernu Volkswagen.