ŠKODA AUTO v prvních třech čtvrtletích roku 2017 opět výrazně zvýšila dodávky zákazníkům, tržby a provozní výsledek

› Dodávky zákazníkům vzrostly v prvních devíti měsících roku o 3,6 % na 871 100 vozů
› ŠKODA AUTO zvyšuje tržby oproti prvním třem čtvrtletím loňského roku o 22,0 % na 12,3 miliardy eur
› Provozní výsledek se ke konci září zvýšil o 28,3 % na 1,2 miliardy eur
› Rozsáhlá modernizace modelové palety a vynikající start vozu ŠKODA KODIAQ posilují růstový kurs

Mladá Boleslav, 30. října 2017 – ŠKODA AUTO pokračuje v úspěšném kursu a zaznamenává i nadále ziskový růst. V prvních třech čtvrtletích roku zvýšila česká automobilka celosvětové dodávky zákazníkům v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 3,6 % na 871 100 vozů. Tržby se oproti prvním devíti měsícům předchozího roku zvýšily o 22,0 % na 12,3 miliardy eur. V případě provozního výsledku zaznamenala ŠKODA AUTO výrazný růst o 28,3 % oproti stejnému období předchozího roku. Rozsáhlá modernizace modelové palety a také velmi úspěšné zahájení prodeje velkého SUV ŠKODA KODIAQ jsou významnými faktory tohoto pozitivního vývoje.

„Výrazné navýšení v případě dodávek zákazníkům a výsledku v prvních třech čtvrtletích roku ukazuje, že naše strategie funguje,“ říká předseda představenstva ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „SUV-ofenzíva se nyní začíná naplno projevovat. KODIAQ je zákazníky výborně přijímán. Nyní přihazujeme další trumf v podobě menšího bratra, modelu ŠKODA KAROQ.“

Poptávka po modelu ŠKODA KODIAQ je na světových trzích od uvedení na trh v únoru 2017 stále vysoká. Do konce září bylo zákazníkům dodáno již 61 600 vozů. S prvním velkým SUV značky oslovuje ŠKODA nové skupiny zákazníků. Dalším krokem SUV ofenzívy je kompaktní model ŠKODA KAROQ, který je již od tohoto měsíce k dispozici na prvních trzích.

Tržby automobilky vzrostly v prvních devíti měsících roku 2017 v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 22,0 % na 12,3 miliardy eur (leden až září 2016: 10,1 miliardy eur). V případě provozního výsledku dosáhla ŠKODA AUTO rovněž významného dvouciferného růstu 28,3 % na 1,2 miliardy eur (leden až září 2016: 940 milionů eur).

Také v případě rentability tržeb překonala ŠKODA AUTO hodnotu předchozího roku. Ke konci září 2017 se pohybovala na hodnotě 9,8 % (leden až září 2016: 9,3 %).

„S těmito velmi dobrými výsledky prokazuje ŠKODA AUTO svou finanční sílu a výnosnost,“ říká člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast financí a IT Klaus-Dieter Schürmann. „Nový KODIAQ významně přispěl ke zlepšení výsledku. K nadále se zvyšující ziskovosti přispívají pozitivní objemové efekty a efekty modelového mixu,“ pokračuje Schürmann.

Výnosnost ŠKODA AUTO tvoří spolehlivý finanční základ pro další rozvoj firmy a značky. Klíčové aspekty tohoto rozvoje definuje Strategie 2025, která předpokládá vstup do éry elektromobility a do nových, digitálních oblastí podnikání, stejně jako pokračování modelové ofenzívy a ofenzívy SUV.