ŠKODA AUTO zvýšila v prvním pololetí 2017 tržby, dodávky zákazníkům i provozní výsledek

› Rekordní dodávky zákazníkům ve výši 585 000 vozů, což představuje nárůst o 2,8 %
› Tržby ke konci června stouply o 22,6 % na 8,720 miliardy eur
› Provozní výsledek vzrostl o 25,5 % na 860 milionů eur

Mladá Boleslav, 28. července 2017 – ŠKODA AUTO nadále drží úspěšný kurs. V prvním pololetí roku 2017 automobilka zvýšila dodávky zákazníkům, tržby i provozní výsledek. Počet vozů dodaných zákazníkům vzrostl od ledna do června o 2,8 % na nový rekord 585 000 vozů. Tržby stouply o 22,6 % na 8,720 miliardy eur a poprvé tak za první pololetí přesáhly hranici osmi miliard eur. Provozní výsledek se ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil o 25,5 % na 860 milionů eur.

„Společnost ŠKODA AUTO i v prvním pololetí roku 2017 výrazně rostla,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „Naše svěží a atraktivní modelová paleta, kterou jsme v únoru prostřednictvím SUV ŠKODA KODIAQ rozšířili o důležitý pilíř, má u zákazníků skvělou odezvu. Trvale dobrá situace v počtu přijatých objednávek plně vytížila naše výrobní závody a pro druhé pololetí nás naplňuje optimismem. Ve čtvrtém čtvrtletí zajistíme uvedením nového kompaktního SUV ŠKODA KAROQ na trh další impuls k růstu,“ dodává Maier.

Tržby společnosti ŠKODA AUTO vzrostly v prvním pololetí o 22,6 procenta na 8,720 miliardy eur (první pololetí roku 2016: 7,114 miliardy eur). Ve stejném období dosáhl provozní výsledek hodnoty 860 milionů eur (první pololetí roku 2016: 685 milionů eur). To odpovídá podstatnému nárůstu o 25,5 procenta. Rentabilita tržeb vzrostla na 9,9 procenta oproti 9,6 procentům v první polovině roku 2016. Čistý peněžní tok dosáhl hodnoty 1,159 miliardy eur (první pololetí roku 2016: 583 milionů eur).

„Náročné tržní prostředí představuje velkou výzvu pro celé naše odvětví,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za oblast financí Klaus-Dieter Schürmann. „ŠKODA AUTO svými velmi dobrými výsledky dokazuje svou finanční sílu a výnosnost. Důležitými faktory pro dodatečný nárůst ziskovosti společnosti ŠKODA AUTO byly pozitivní objemové efekty a efekty modelového mixu. K silné dosavadní bilanci v tomto roce přispěly také směnné kurzy, které se vyvíjely v náš prospěch,“ uzavírá Schürmann.

ŠKODA AUTO v rámci své Strategie 2025 dále důsledně pracuje na dalším rozšiřování modelové palety v nadcházejících letech. Hlavní pozornost se přitom zaměřuje především na rozšíření nabídky v segmentu SUV. Nové SUV ŠKODA KODIAQ docílilo s počtem 27 100 vozů dodaných zákazníkům od února 2017 úspěšného vstupu na světové trhy. S novým kompaktním SUV ŠKODA KAROQ, které mělo světovou premiéru 18. května ve Stockholmu, nyní automobilka vytyčuje další milník.

ŠKODA AUTO Group – ukazatele za první pololetí 2017/2016*

jednotky 2017 2016 Změny v %
Dodávky zákazníkům vozů 585 000 569 400 2,8
Dodávky zákazníkům, bez Číny vozů 451 000 423 600 6,5
Výroba** vozů 464 900 410 000 13,4
Odbyt*** vozů 500 500 431 300 16,0
Tržby mil. EUR 8 720 7 114 22,6
Provozní výsledek mil. EUR 860 685 25,5
Rentabilita tržeb (Return on Sales) % 9,9 9,6
Čistý peněžní tok mil. EUR 1 159 583 98,8

* Procentní odchylky jsou vypočítány z nezaokrouhlených čísel.
** zahrnuje výrobu značky ŠKODA, bez výroby v Číně, na Slovensku, v Rusku a v Indii, ale včetně ostatních koncernových značek, jako SEAT, AUDI a VW; výroba vozů bez rozložených sad
*** zahrnuje odbyt značky ŠKODA na odbytové společnosti, včetně ostatních koncernových značek, jako SEAT, AUDI a VW; odbyt vozů bez rozložených sad