ŠKODA v únoru pokračovala v růstu

› Únorový rekord: 76 000 vozů ŠKODA dodaných zákazníkům; plus 8,3 procenta
› Mezinárodní síla: ŠKODA posiluje v Evropě a v Číně
› Nová éra: Světová premiéra nové generace modelu ŠKODA Superb
› Skvělý ohlas: Nová ŠKODA Fabia dosáhla v západní Evropě nárůstu prodejů o 11,7 procenta

Mladá Boleslav, 9. března 2015 – ŠKODA i nadále udržuje vysoké tempo růstu. V únoru vzrostly celosvětové prodeje značky ŠKODA o 8,3 procenta na 76 000 vozů (únor 2014: 70 200). Česká automobilka tak prodala více vozů než v kterémkoli předešlém měsíci únoru v historii. Velmi dobře si vede nová ŠKODA Fabia – prodej nového malého vozu, uváděného na trhy od konce roku 2014, v západní Evropě vzrostl o 11,7 procenta, ve střední Evropě dokonce o 32,7 procenta. Další produktová novinka značky měla v únoru svou světovou premiéru v Praze, v červnu vyjede vlajková loď značky ŠKODA, nový model Superb, k prodejcům.

„Po rekordním roce 2014 ŠKODA úspěšně vstoupila do nového roku. První dva měsíce podtrhují pozitivní vývoj značky,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za oblast prodeje a marketingu Werner Eichhorn. „Radost máme zejména z příznivého vývoje prodejů nové generace modelů ŠKODA Fabia a Fabia Combi. Další impulz nám dodá nová ŠKODA Superb, s níž chceme dále rozšířit okruh našich zákazníků,“ dodává Eichhorn. Po světové premiéře v české metropoli je nová ŠKODA Superb aktuálně ‚hvězdou’ ženevského autosalonu. Nová vlajková loď značky je nejlepším vozem ŠKODA všech dob a dosavadním vyvrcholením modelové ofenzívy. Se třetí generací modelu Superb vysílá ŠKODA jasný signál – vůz přináší výrazný emocionální design, stejně jako špičkové jízdní vlastnosti a komfort. Posíleny byly také klasické přednosti vozů značky ŠKODA, jako je například funkčnost, nabídka prostoru a poměr ceny a užitné hodnoty. Pro modelové portfolio značky tak začíná nová éra.

V západní Evropě zvýšila ŠKODA v únoru své prodeje o 2,4 procenta na 29 600 vozů (únor 2014: 28 900). V Německu, na druhém největším trhu značky, dodala ŠKODA zákazníkům 10 500 vozů (únor 2014: 10 800). Výrazným tempem rostla značka ve Španělsku (2 000 vozů; plus 27,5 procenta), ve Švýcarsku (2 700 vozů; plus 114,2 procenta), v Itálii (1 400 vozů; plus 24,9 procenta) nebo v Irsku (1 100 vozů; plus 11,9 procenta).

Ve východní Evropě včetně Ruska dodala ŠKODA v únoru svým zákazníkům 7 800 vozů (únor 2014: 8 900). Tržní podíl značky ŠKODA vzrostl na 5,1 procenta z 3,7 procenta v únoru 2014. V Rusku dodala ŠKODA zákazníkům 5 600 vozů (únor 2014 6 400), tržní podíl značky vzrostl na 4,5 procenta (únor 2014: 3,3 procenta). Dvouciferného růstu dosáhla automobilka v Rumunsku (600 vozů; plus 52,1 procenta), v Srbsku (500 vozů; plus 10 procent), v Bulharsku (200 vozů; plus 50 procent) nebo v pobaltských státech (400 vozů; plus 20,8 procenta).

Ve vrcholné formě se ŠKODA prezentovala ve střední Evropě. V únoru zde rostla o 12,4 procenta na 14 500 dodaných vozů (únor 2014: 12 900). Tržní podíl značky ŠKODA vzrostl na 23,1 procenta (únor 2014: 20,6 procenta). Na domácím českém trhu si značka polepšila o 21,4 procenta na 6 600 vozů (únor 2014: 5 400). Dvouciferný růst vykázala značka v Maďarsku (900 vozů; plus 31,7 procenta) a v Chorvatsku (300 vozů; plus 63,7 procenta). Prodeje v Polsku zůstaly s 4 900 dodanými vozy na vysoké úrovni loňského února.

Výrazného růstu dosáhla ŠKODA opět na svém největším trhu v Číně. V Říši středu dodala značka v únoru svým zákazníkům 17 700 vozů, což představuje nárůst o 24 procent (únor 2014: 14 200). V Egyptě zvýšila ŠKODA své prodeje na trojnásobek (1 200 vozů; plus 207,2 procenta). Výrazného tempa růstu dosáhla automobilka také v Turecku (1 300 vozů; plus 108,4 procenta), v Alžírsku (700 vozů; plus 89,9 procenta) a v Austrálii (400 vozů; plus 63,3 procenta). V Indii dodala ŠKODA v únoru svým zákazníkům 1 100 vozů (únor 2014: 1 300).

Dodávky vozů značky ŠKODA zákazníkům v únoru 2015 (v kusech, zaokrouhleno, po jednotlivých modelech; +/- v procentech oproti stejnému měsíci minulého roku):

ŠKODA Octavia (32 000; +20,9 %)
ŠKODA Rapid (16 200; +26,6 %)
ŠKODA Fabia (10 200; -16,7 %)
ŠKODA Yeti (6 900; +3,2 %)
ŠKODA Superb (5 600; -16,5 %)
ŠKODA Roomster (2 500; +4,2 %)
ŠKODA Citigo (prodej pouze v Evropě: 2.700; -8,0 %)

150309 ŠKODA v únoru pokračovala v růstu_

Související články Na základě štítků: Čína, dodávky, Evropa, Fabia, Indie, prodej, Rusko, Superb, zákazníci