Soutěž: ŠKODA AUTO ocenila mladé designéry

› ŠKODA AUTO ocenila vítěze soutěže ‚Mladí designéři 2015’
› Ve finále o vítězství bojovalo 116 dětí ze 14 mateřských škol z celé České republiky
› Vyhlášení výsledků s bohatým doprovodným programem ve ŠKODA Muzeu
› Podpora technického vzdělávání jako dlouhodobá strategie firmy

Mladá Boleslav, 24. listopadu, 2015 – Celkem 116 dětí ze 14 mateřských škol z celé České republiky bojovalo o vítězství ve finále soutěže ‚Mladí designéři‘. Jednalo se již o třetí ročník této soutěže. Zatímco loni automobilka hledala mladé talenty mezi žáky základních škol, letos dostali šanci opět ti nejmenší. Nejlepší mladí designéři byli v pondělí oceněni při vyhlášení výsledků ve ŠKODA Muzeu v Mladé Boleslavi.

Tématem letošního ročníku bylo ‚Chytré autíčko’. Mateřské školy měly sestavit tým, který by chytré autíčko nejen nakreslil, ale vytvořil k němu také příběh. Vybraná díla byla spolu s příběhy reprodukována na výstavní panely a vytvořila tak ojedinělou putovní výstavu, která zamířila na celkem 8 různých míst v České republice.

Návštěvníci výstavy si díky velkoformátovým panelům mohli prohlédnout 14 vybraných děl doplněných o doprovodné příběhy a pomocí anketních lístků na místě hlasovat pro jedno ztvárnění, které se jim líbilo nejvíce. Veřejnost mohla hlasovat také na sociální síti Facebook.

Soutěžilo se celkem ve třech kategoriích: kromě hlavní ceny veřejnosti byl vyhlášen vítěz v kategorii ‚Cena ŠKODA AUTO’, kterého zvolili zaměstnanci hlasováním přes týmový web. Poslední kategorií byla zvláštní Cena šéfdesignéra ŠKODA AUTO Jozefa Kabaně. Vítězné mateřské školky obdržely kromě plakety navržené designéry ŠKODA také finanční ocenění: poukaz v hodnotě 30 000 Kč na výtvarné pomůcky. Ceny si převzaly během slavnostního vyhlášení ve ŠKODA Muzeu, kde byl pro děti připraven také doprovodný program v podobě divadelního představení, výtvarného workshopu a návštěvy designérské dílny.

Cílem této soutěže a s ní spojené výstavy je podpora kreativního ducha u dětí a podpora jejich vztahu k technickým tématům, designu, fantazii a týmové spolupráci. Akce probíhala pod záštitou ‚Roku průmyslu a technického vzdělávání’ v koordinaci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. Nejedná se přitom o jediný projekt, kterým ŠKODA tuto snahu podporuje. Letos již podruhé například česká automobilka představila vůz kompletně navržený žáky firemního Středního odborného učiliště strojírenského.

Už v loňském roce představil tým 16 učňů sportovní kabriolet ŠKODA CitiJet, dynamicky a expresivně pojatý městský kabriolet na bázi modelu ŠKODA Citigo. ŠKODA FUNstar, druhý učňovský vůz, byl veřejnosti představen v květnu letošního roku na srazu GTI u jezera Wörthersee. Jedná se o nekonvenční pickup na bázi modelu ŠKODA Fabia, který vytvořilo 23 žáků Středního odborného učiliště pod vedením designérů ze ŠKODA AUTO. Kromě emocionálního designu se může pochlubit například soundsystémem o výkonu 1400 wattů.

Podpora technického vzdělávání je důležitou součástí dlouhodobé CSR strategie společnosti ŠKODA AUTO. Automobilka provozuje v Mladé Boleslavi své vlastní učiliště již od roku 1927 a všem úspěšným absolventům nabízí pracovní místo.

Mladí designéři 2015 – vítězné mateřské školky:

Kategorie Vítězná školka Město
Hlavní cena veřejnosti   Mateřská škola K. Čapka Poděbrady