Společnost ŠKODA AUTO se již posedmé za sebou zúčastní Hodiny Země

› ŠKODA AUTO podtrhuje svojí účastí v celosvětové iniciativě Světového fondu na ochranu přírody (WWF) vlastní angažovanost v oblasti ochrany klimatu a životního prostředí
› Automobilka snížila od roku 2010 spotřebu energií a vody v přepočtu na vyrobené auto o 53 %
› ŠKODA AUTO provádí důsledně svoji strategii udržitelného rozvoje ‚GreenFuture‘ a investuje rozsáhle do energeticky efektivního osvětlení a klimatizační techniky

Mladá Boleslav, 29. března 2019 – V rámci „Hodiny Země“ zhasnou zítra ve 20:30 hodin místního času miliony domácností, ale i měst a společností po celém světě na jednu hodinu světla, a zúčastní se tak mezinárodní iniciativy Světového fondu na ochranu přírody (WWF). ŠKODA AUTO se v roce 2019 zapojí do této akce již posedmé – společnost zhasne světlo v 18 odděleních svých tří českých závodů, v servisním centru v Kosmonosech a v zákaznickém centru v Mladé Boleslavi. Automobilka dává tímto způsobem najevo svůj odpovědný přístup k životnímu prostředí a ochraně klimatu.

Udržitelnost, ochrana životního prostředí a odpovědný přístup k přírodním zdrojům – to jsou důležité zásady společnosti ŠKODA AUTO. Ve své ekologické strategii ‚GreenFuture’ definuje výrobce automobilů konkrétní cíle – společnost učinila rozsáhlé investice a při výrobě vozů přistupuje čím dál šetrněji ke zdrojům: Od roku 2010 snížila ŠKODA spotřebu energií a vody v přepočtu na vyrobený automobil o více než 53 %.

V rámci šetrného přístupu k přírodním zdrojům realizuje společnost ŠKODA AUTO pravidelně nové nápady. Při osvětlení mnoha úseků v závodě se tak používá v současnosti energeticky efektivnější LED technologie. V lisovně, lakovně a v budově logistiky se tímto způsobem podařilo snížit uhlíkovou stopu a zaměstnanci profitují na svých pracovištích z příjemnějších barev vyzařovaného světla. Zhruba 2 000 doposud nainstalovaných LED světel má být doplněno v tomto roce o více než 10 000 dalších.

ŠKODA AUTO si stanovila, že přejde při výrobě automobilů a komponent ve svých českých závodech do poloviny příštího desetiletí kompletně na uhlíkově neutrální energii.

Strategie ‚GreenFuture‘ zahrnuje aktivity firmy v oblasti životního prostředí, které jsou rozčleněné do tří dílčích úseků: ‚GreenProduct‘ se zaměřuje na vývoj energeticky efektivních pohonů a používání recyklovatelných materiálů ve vozidlech. S opatřeními v oblasti ‚GreenRetail‘ podporuje ŠKODA AUTO ekologicky šetrné způsoby hospodaření svých prodejců a servisů. ‚GreenFactory‘ sdružuje všechny aktivity, které umožňují výrobu šetrnou ke zdrojům. Ukazatele jako spotřeba energií a vody nebo množství odpadu vzniklého na vůz se přesně evidují a rovněž se zlepšují emise CO2 nebo těkavé organické látky (VOC). Ty vznikají například při lakování karoserií.

Kromě toho se ŠKODA AUTO angažuje společně se svými zaměstnanci v rámci mnoha projektů, které se věnují zalesňování a udržení druhové rozmanitosti v lesích. Příkladem je iniciativa „Jedno auto, jeden strom“ spuštěná roce 2007, do které se jako dobrovolníci zapojili mnozí zaměstnanci automobilky. Při této aktivitě se zasadí za každý vůz ŠKODA nově zaregistrovaný v České republice jeden strom. Akce se rovněž účastní vyučující, učni a studenti středního strojírenského učiliště ŠKODA, díky nimž okolí školy doslova rozkvetlo.