ŠKODA Design desiatykrát navrhol trofeje pre víťazov Tour de France

› Tohtoročné trofeje zdobí výrazný vzor inšpirovaný umením českých sklárov
› Trofej v sebe odráža český kubizmus a digitálny dizajn
› ŠKODA Design navrhuje trofeje pre víťazov Tour de France už od roku 2011

Bratislava, 7. septembra 2020 – Keď účastníci 107. ročníka Tour de France 20. septembra dorazia na slávny parížsky bulvár Champs-Elysées, budú známi víťazi jednotlivých kategórií. Stvárnenia trofeje pre víťaza sa tento rok už desiatykrát ujalo oddelenie Dizajnu automobilky ŠKODA AUTO.

Dizajnér spoločnosti ŠKODA AUTO Peter Olah o trofeji hovorí: „Pri navrhovaní podoby trofejí pre víťazov Tour de France sme sa tento rok opäť nechali inšpirovať tradičným umením českých sklárov. Minimalistický geometrický vzor budí dojem, že trofej rastie sama od seba. Dizajn trofejí navrhujeme už od roku 2011. Od toho času sa stali charakteristickým znakom Tour de France.“

Tento rok sú 60 centimetrov vysoké štvorkilogramové trofeje zo zeleného a číreho skla pokryté vzorom zloženým z obdĺžnikov, ktoré sa smerom zdola nahor zväčšujú. Inšpiráciou pre tento unikátny dizajn bol český kubizmus aj individuálna interpretácia digitálneho dizajnu umelcov. Tvar trofeje vyobrazuje sieť jednotlivých bodov.

Precízne spracovanie detailného geometrického vzoru vyžaduje pokojnú ruku a je výzvou aj pre skúseného brusiča skla. Výsledkom sú ozajstné umelecké diela, vyrobené v českej sklárni Lasvit v spolupráci s dizajnérom ŠKODA AUTO Petrom Olahom. Vďaka lomu svetla vzniká pri pohľade cez trofej fascinujúca hra svetiel z križujúcich sa línií, pôsobivo dopĺňaná striedaním svetla a tieňa.

29, augusta sa pri Grand Départ už 107. ročníka Tour de France vydalo z juhofrancúzskeho pobrežného mesta Nice na cestu do Paríža približne 180 jazdcov. Keď prejdú 20. septembra 2020 profesionálni cyklisti cieľom, budú mať v nohách 21 etáp a zdolanú trasu v dĺžke 3 470 kilometrov, ktorá popri rovinatých a kopcovitých trasách zahŕňa aj horské etapy i časovky jednotlivcov.

ŠKODA AUTO je tento rok už po sedemnásty raz oficiálnym hlavným partnerom Tour de France. V rámci tohto partnerstva poskytuje česká automobilka okrem iného až 250 vozidiel organizátorom a vedeniu pretekov. Okrem toho už tradične sponzoruje zelený dres pre najlepšieho jazdca bodového hodnotenia.

Dodatočné informácie

Obrázky