Muzej ŠKODA automobila u Srbiji

>Kompanija „Auto Čačak“ je pre četiri godine otvorila jedinstveni Muzej Škoda oldtajmera u Srbiji
>Na svetu postoje tri Škoda muzeja, a jedan se nalazi upravo u Srbiji, a izloženo je devet Škoda automobila.
>Najstariji je oldtajmer Škoda Tudor, model iz 1949. godine

Kada je automobilska ljubav u pitanju tu definitivno nema granice! Dokaz je kompanija „Auto Čačak“ koja je pre četiri godine otvorila jedinstveni Muzej Škoda oldtajmera u Srbiji. Automobili su izloženi na 220 kvadratnih metara u prostorijama „Auto Čačka“, a nalazi se u mestu Konjevići, nadomak Čačka. Na svetu postoje tri Škoda muzeja, a jedan se nalazi upravo u Srbiji, a izloženo je devet Škoda automobila.

Osnivači brenda ŠKODA su Vlaclav Klement i Vlaclav Laurin. Malo je poznato javnosti da su oni davne 1895. godine prvo krenuli sa proizvodnjom bicikala, a onda je 1899. godine krenula proizvodnja Škoda automobila.

Zahvaljujući Milenku Kostiću, osnivaču kompanije „Auto Čačak“, i predanom radu mnogobrojnih zaposlenih u ovoj kući, svi ljubitelji brenda Škoda mogu videti stare modele i uživati u njihovoj jednostavnosti i lepoti. Na početku odmah treba reći da je Muzej Škoda oldtajmera kompletno „skrojen“ po standardima češkog proizvođača automobila.

Zvezda muzeja – Škoda Tudor
Najstariji je oldtajmer Škoda Tudor, model iz 1949. godine. Izloženi četvorotočkaši su uvezeni iz Češke i svi do jednog su originalni! Pojedine komponente su zamenjene, sa originalnim Škoda delovima. Limarski i farbarski radovi, kompletna reparacija vozila urađena je u radionicama „Auto Čačka“.

U ovom jedinstvenom muzeju automobila u Srbiji nalazi se i veliki broj priznanja i nagrada od osnivanja firme, mnogobrojni pehari, mali automobili i još mnogo stvari koje pokazuju sve ono čime se ranije ovaj brend bavio i decenijama unazad stvarao. Inače, „Auto Čačak“ je jedini prodavac u Evropi kome je Škoda odobrila da otvori muzej van Češke! Ukoliko ga posetite, shvatićete koliko je ljubavi uloženo u eksponate i celokupan prostor od 220 kvadratnih metara. Zaposleni su se potrudili da jedinstvenom tablom i kratkim podacima prikažu istorijat izloženog četvorotočkaša.

Škoda Felicija Cupe
Kao što smo rekli, najstariji izloženi eksponat uvezen iz Češke, je Škoda Tudor iz 1949. godine. Ovaj model se proizvodio u periodu od 1946. do 1952. godine! Odmah iza ovog modela nalazi se čuvena Škoda Felicija Cupe iz 1961. godine koja se proizvodila u periodu od 1959. do 1964. godine. Uvezena je iz Češke i uz Škoda Tudor je jedan od najvrednijih eksponata u muzeju. Sledeći parkirani „drugar iz klupe” je četvorotočkaš Škoda 110R 1981, koji se proizvodio u period od 1970. do 1980. godine.

Škoda 1000MB 1966
Tu je i prelepi Škoda 1000MB 1966, proizvodnja je označena od 1959. do 1964. godine. Zatim Škoda Octavia 1959 koja se proizvodila u periodu od 1959. do 1971. godine. Vrednu postavku čini i model Škoda Octavia Tour 1996, koji se proizvodio u periodu od 1996. do 2004. godine. Inače ovaj čuveni eksponat je prešao MILION kilometara. Treba napomenuti da se na njemu i danas nalazi orginalno stanje motora! Prostorije krasi i stari četvorotočkaš Octavia Combi 1961. Ovaj model se stvarao u periodu od 1961. do 1971. godine. U muzeju se može videti pored oldtajmera i Škoda Felicia Pick up 1996, koja se proizvodila od 1994. do 2001. godine, kao i model Škoda Felicia TIP 791 1996, koji je, inače, prvi uvezeni automobil od kada je krenula saradnja sa Škodom. Ovaj automobil vlasnike je usrećivao od 1994. do 2001. godine, a ukupno je proizvedeno čak 915.000 primeraka!

Uskoro stiže i Škoda Rapid iz 1938. godine
Trenutno u limarsko-farbarskoj radionici je automobil Škoda Rapid iz 1938. godine, koji će biti izložen za nekoliko meseci u muzeju sa ostalim Škoda automobilima. Kada se parkira među ostale velikane na četiri točka, Rapid će biti najstariji model među svojom automobilskom „braćom“.

Radno vreme Muzeja je od 8 do 16 časova radnim danima, a subotom od 8 do 12 sati. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

Novi Škoda modeli i odličan restoran

Grad Čačak, kao i ljubitelji automobila treba da budu ponosni na ovaj muzej! Pored ponosa, treba ga uvrstiti i u automobilsku turističku mapu, jer je definitivno nešto što zaslužuje pažnju i sigurno bi zanimalo većinu domaćih i stranih turista na proputovanju ka Kraljevu, Zlatiboru, Crnoj gori, Bosni i Hercegovini.

Ono što je još jako bitno, pored toga što možete u prodajnom salonu Auto Čačak videti nove modele automobila ovog poznatog proizvođača četvorotočkaša, gde prednjači najnovija Škodina zvezda Kamiq, je svakako i veliki restoran prijatnog ambijenta, gde možete posle obilaska muzeja sa porodicom ili prijateljima odmoriti, ručati, popiti kafu…

Dodatne informacije

Slike

Media segment