Nová ŠKODA FABIA získala v teste Euro NCAP päť hviezdičiek

› ŠKODA FABIA patrí k najbezpečnejším vozidlám vo svojej triede
› FABIA získala v referenčnom teste bezpečnosti 78 % maximálneho možného počtu bodov
› Štvrtá generácia modelu FABIA pokračuje v sérii päťhviezdičkového hodnotenia vozidiel značky ŠKODA

Bratislava, 8. decembra 2021 – Špičkové hodnotenie novej štvrtej generácie vozidla ŠKODA FABIA: v referenčnom teste bezpečnosti vozidiel nezávislej organizácie European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) získala ŠKODA FABIA päť hviezdičiek. S celkovým počtom 78 % možných bodov patrí FABIA aktuálne k najbezpečnejším vozidlám vo svojej triede. Nová FABIA je prvýkrát postavená na modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen a aj po sprísnení hodnotiacich kritérií v roku 2020 pokračuje v sérii skvelých výsledkov vozidiel značky ŠKODA. Od roku 2008 získali všetky nové modely značky ŠKODA najvyššie možné hodnotenie.

„Päťhviezdičkové hodnotenie nového vozidla ŠKODA FABIA v teste Euro NCAP potvrdzuje náš silný záväzok voči bezpečnosti našich zákazníkov a všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky. Sme hrdí na to, že už od roku 2008 získavajú všetky nové vozidlá ŠKODA po uvedení na trh najvyššie možné hodnotenie. Nová FABIA je druhým modelom v rade, ktorý získal toto ohodnotenie po sprísnení podmienok. Prechodom na platformu MQB A0 ponúka FABIA po prvýkrát mnoho bezpečnostných a asistenčných systémov doposiaľ známych z vozidiel vyšších tried, ktoré zároveň zvyšujú bezpečnosť tohto obľúbeného modelu.“

Johannes Neft, člen predstavenstva ŠKODA AUTO pre technický vývoj

Nová ŠKODA FABIA dosiahla vynikajúce výsledky v rozsiahlych nárazových a bezpečnostných testoch organizácie European New Car Assessment Programme (Euro NCAP). Aj napriek tomu, že boli hodnotiace kritériá týchto testov v roku 2020 opäť sprísnené, získala štvrtá generácia tohto úspešného modelu 78 % maximálneho možného počtu bodov. Nová FABIA patrí k najbezpečnejším vozidlám vo svojej triede, pretože získala 85 % maximálneho počtu bodov za ochranu dospelých cestujúcich a 81 % za ochranu detí. V oboch oblastiach tak dosiahla skvelý výsledok. Nová FABIA tým pokračuje v pôsobivej sérii špičkových hodnotení modelov značky ŠKODA. Od roku 2008 získalo všetkých 14 testovaných vozidiel značky ŠKODA najvyššie päťhviezdičkové hodnotenie.

ŠKODA FABIA je vybavená až deviatimi airbagmi a prvýkrát ponúka na želanie kolenný airbag vodiča a zadné bočné airbagy. Bezpečné upevnenie detských autosedačiek zaisťujú systémy uchytenia ISOFIX a TopTether, ktoré sú pre sedadlo spolujazdca a vonkajšie zadné sedadlá súčasťou štandardnej výbavy.

Platforma MQB A0 prináša nielen vysokú torznú tuhosť karosérie vďaka tomu, že je takmer 80 % použitých komponentov z vysokopevnostnej ocele, ale taktiež prvýkrát umožnila použitie siedmich nových asistenčných systémov. Patrí medzi ne napríklad Travel Assist združujúci adaptívny tempomat (ACC), Asistenta jazdy v pruhoch (Lane Assist) a Rozpoznávanie dopravných značiek, ktoré umožňuje automatickú podporu pozdĺžneho a priečneho vedenia vozidla. FABIA ďalej ponúka Front Assist s prediktívnou ochranou chodcov a cyklistov. Počas parkovania pomáhajú vodičovi na želanie dostupné Automatické parkovanie, Asistent pre manévrovanie (Manoeuvre Assist) a zadná parkovacia kamera.

European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) je združenie ministerstiev dopravy, automobilových klubov, zväzov poisťovní a výskumných ústavov z ôsmich európskych krajín, založené v roku 1997. Konzorcium má sídlo v belgickom meste Leuven. Vykonáva bezpečnostné testy aktuálnych modelov a hodnotí ich aktívnu a pasívnu bezpečnosť. V uplynulých rokoch sa testy postupne sprísňovali a teraz zahŕňajú niekoľko scenárov kolízií. Kým predtým sa hodnotili výhradne výsledky nárazových testov, dnes sa do výsledku stále výraznejšie premieta aj hodnotenie aktívnych bezpečnostných a asistenčných systémov.

Dodatočné informácie

Obrázky