ŠKODA ENYAQ iV: Ďalší krok vo vývoji dizajnu

› Dizajn prvého modelu značky ŠKODA na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB)
je progresívny, výrazný a dynamický
› ŠKODA rozvíja modelom ENYAQ iV svoj emocionálny dizajnový jazyk a novo definuje vzhľad elektrických SUV
› Karl Neuhold, vedúci dizajnu exteriérov značky ŠKODA, vo viderozhovore popisuje najvýraznejšie prvky nového SUV
› Svetová premiéra modelu ŠKODA ENYAQ iV sa koná 1. septembra v Prahe

1. septembra 2020 predstaví ŠKODA v Prahe svoje prvé SUV s čisto elektrickým pohonom. Tento model predstavuje pre českú automobilku vstup do novej éry. Práve preto značka urobila ďalší krok vpred vo vývoji dizajnu. Prvé vozidlo značky ŠKODA postavené na modulárnej elektrifikovanej platforme (MEB) koncernu Volkswagen spája emocionálne línie s vyváženými a dynamickými proporciami, ponúka veľkorysý vnútorný priestor a ekologickú, zábavnú jazdu. Karl Neuhold, vedúci dizajnu exteriéru značky ŠKODA, vo videorozhovore predstavuje jedinečný dizajn modelu ENYAQ iV.

ENYAQ iV je prvým vozidlom značky ŠKODA postaveným na modulárnej elektrifikovanej platforme. Ako sa týmto modelom ďalej rozvíja dizajnový jazyk značky ŠKODA?

Karl Neuhold: Aj v prípade modelu ENYAQ iV vsádzame na emocionálny dizajnový jazyk značky ŠKODA, ktorým sa vyznačujú už modely SCALA, KAMIQ a nová, štvrtá generácia modelu OCTAVIA. Aj pre model ENYAQ iV sú typické výrazné línie, čisté plochy a kryštalické prvky, vyzdvihujúce um českých sklárov. Jeho proporcie sa však líšia od tých, ktoré sú známe u našich doterajších SUV: ENYAQ iV má kratší predok a pretiahnutú líniu strechy. Pôsobí tak veľmi dynamickým dojmom a premieňa vozidlo na priestrannú, ticho plávajúcu kozmickú loď.

Ako by ste súhrnne opísal dizajn prvého vozidla značky ŠKODA vyvinutého ako čisto elektrický automobil?

Neuhold: Dizajn vozidla ENYAQ iV je progresívny, vyvážený a sebavedomý. Nové proporcie mu dodávajú mimoriadnu dynamiku aj veľkorysú priestrannosť. Veľké kolesá a veľká svetlá výška mu dodávajú mohutný vzhľad vozidla SUV.

Čo je pre Vás osobne najvýraznejším prvkom v dizajne vozidla ENYAQ iV?

Neuhold: Jednoznačne predok. Aj u našich elektrických vozidiel vedome vsádzame na výraznú masku, ktorá je výrazným identifikačným rysom značky. V prípade vozidla ENYAQ iV je maska pretiahnutá výrazne dopredu a je vzpriamenejšia, čo umocňuje vzhľad silného vozidla. Pozornosť iste upútajú tiež Matrix-LED hlavné svetlomety a svetlá pre denné svietenie.

Aké sú najväčšie rozdiely v dizajne exteriéru medzi elektrickým vozidlom, postaveným na MEB platforme, a vozidlom so spaľovacím motorom?

Neuhold: Rozdiely spočívajú vo výške vozidla a v dĺžke predných a zadných previsov. V prípade platformy MEB sú batérie umiestnené v podlahe vozidla, čo ušetrí miesto. Vďaka tomu je karoséria
o niečo vyššia. Celý dojem sa však vybalansuje dlhším rázvorom náprav. Jednotlivé komponenty elektrického pohonu zaberajú v porovnaní s konvenčným spaľovacím motorom menej miesta, čo umožňuje kratšie previsy vpredu a vzadu. Karoséria vozidla ENYAQ iV je dlhšia, a navyše veľmi aerodynamická, čo pozitívne ovplyvňuje dojazd. Hodnota cx od 0,27 je pre SUV tejto veľkosti pôsobivý výsledok.

Čo robí z vozidla ENYAQ iV vo Vašich očiach typický automobil značky ŠKODA?

Neuhold: ENYAQ iV stelesňuje všetky prednosti a silné stránky vozidiel ŠKODA a predstavuje dôležitý krok k trvalo udržateľnej budúcnosti spoločnosti. Spája priestrannosť, všestrannosť a „Simply Clever“ nápady. Súčasne ponúka prekvapivé a chytré funkcie. Je to vozidlo pre aktívny život i rodinu; hodí sa aj na dlhé cesty. To všetko z neho robí dokonalého spoločníka pre každý deň.

Dodatočné informácie

Obrázky

Menovky

Súvisiace tačové správy Na základe menoviek: 2020, dizajn, Enyaq, Simply Clever, SUV