Takmer 3000 bajkerov si zmeralo sily na deviatom ročníku série ŠKODA BIKE OPEN TOUR

› Najprestížnejšie preteky horských bicyklov na Slovensku, ŠKODA BIKE OPEN TOUR majú za sebou úspešný deviaty ročník
› Na štart sa postavilo v piatich kolách takmer 3000 pretekárov, čo je nárast o 50 % v porovnaní s rokom 2021
› Po prvýkrát bola celá séria aj súčasťou ŠKODA Slovenského pohára XCM
› Tradičnou súčasťou podujatia bol zelený prístup, dôraz na triedenie odpadu a nechýbali ani edukačné aktivity pre deti
› Všetci prihlásení bajkeri hrali o ŠKODA ENYAQ iV na celý týždeň či elektrický bicykel ŠKODA eMTB

Bratislava, 12. septembra 2022 – Najprestížnejšie preteky horských bicyklov na Slovensku, ŠKODA BIKE OPEN TOUR, majú za sebou úspešný deviaty ročník. Odštartovalo ho prvé kolo v Rajeckých Tepliciach, nasledovala Levoča, Slovenský raj, Topoľčianky a posledné kolo vo Svite. Všetkých päť podujatí bolo aj súčasťou ŠKODA Slovenského pohára XCM. Na štart sa postavilo takmer 3000 bajkerov, čo je o polovicu viac ako minulý rok. Úžasnú atmosféru plnú napätia zažili po celom Slovensku nielen nadšení hobby bajkeri, rodiny s deťmi či mládežníci, ale aj profesionálni cyklisti. Už tradičnou súčasťou série zostal zelený prístup, kedy plasty nahradili prírodné materiály, nechýbali triediace stanice či edukačné aktivity pre deti. Úspech mali opäť aj sprchy, cyklo umyvárne či servisná podpora, vďaka ktorým účastníci zažili komfort ozajstných profesionálnych pretekov.

ŠKODA BIKE OPEN TOUR potvrdila aj tento rok pozíciu najprestížnejších pretekov horských bicyklov na Slovensku. Na štart sa postavilo takmer 3000 pretekárov, čo bolo o celú polovicu viac ako minulý rok. Najmladšia pretekárka pritom mala iba 14 mesiacov, najstarší pretekár 76 rokov, čo ukazuje, že tieto preteky sú naozaj pre všetkých. Okrem domácich bajkerov nechýbali ani hostia zo zahraničia. K už tradičným susedným krajinám ako Česko, Maďarsko, Rakúsko či Poľsko tento rok pribudli jazdci z Ukrajiny a milým prekvapením boli pretekári z Rumunska, Španielska či Brazílie.

„Sme nesmierne radi, že počet účastníkov série takto výrazne narástol. Opäť sa ukazuje, že cyklistické podujatia sa na Slovensku tešia mimoriadnej obľube. Teší nás, že deviaty ročník ŠKODA BIKE OPEN TOUR nadviazal na svoje predošlé úspechy a stal sa pevnou súčasťou kalendárov horských cyklistov. Všetci pretekári tak mali možnosť zažiť úžasnú atmosféru profesionálneho podujatia v nádhernej prírode. Pozitívne ohlasy priniesol aj zelený prístup počas série, snaha obmedziť produkciu odpadu a následne jeho dôsledné triedenie. Veríme, že sa to stane bežným aj pre ďalšie športové podujatia,“ uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu ŠKODA AUTO Slovensko. Spoločnosť je hrdým partnerom všetkých cyklistov, dlhodobo podporuje horskú aj cestnú, profi aj hobby cyklistiku.

ŠKODA BIKE OPEN TOUR je súčasťou cyklo podujatí, ktoré pod svoje krídla na Slovensku či vo svete zobrala spoločnosť ŠKODA AUTO. Tá ma cyklistiku jednoducho v DNA, keďže jej zakladatelia, Václav Laurin a Václav Klement začínali v roku 1895 ako výrobcovia bicyklov. Dnes nadväzuje na svoju históriu a podporuje svetové cyklistické podujatia ako sú Tour de France či Vuelta. Medzi domácimi podujatiami okrem ŠKODA BIKE OPEN TOUR nechýbajú najväčšie preteky cestnej cyklistiky Okolo Slovenska, L´Etape by Tour de France Slovakia a už tradičná Detská tour Petra Sagana, ktorá podporuje mladé cyklistické talenty.

Päť podujatí po celom Slovensku

Cyklistika sa stáva čoraz populárnejšou a vďaka svojej univerzálnosti prináša radosť malým aj veľkým, profesionálom aj amatérom. ŠKODA BIKE OPEN TOUR priniesla všetkým fanúšikom horskej cyklistiky preteky, na ktorých si zmerali sily a užili neopakovateľnú atmosféru v prírode. Deviaty ročník pretekov tvorila séria piatich podujatí po celom Slovensku, pričom každé z nich bolo aj súčasťou ŠKODA Slovenského pohára XCM. Sériu odštartovali 21. mája preteky v Rajeckých Tepliciach, nasledovala 28. mája Levoča, 11. júna Slovenský raj, 25. júna Topoľčianky a ročník uzavreli preteky vo Svite, ktoré privítali účastníkov 13. augusta.

Zelený prístup ako samozrejmosť

V rámci už zabehnutého ekologického prístupu na tomto podujatí plasty nahrádzajú na každých pretekoch prírodné materiály a textilné štartovacie vaky či letáky vytlačené na recyklovanom papieri sú už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Organizátori tento rok spojili sily so Zelenou hliadkou, ktorá dohliadala na triediace stanice, poriadok v areáli a konzultovala s predajcami v stánkoch postup pri spracovaní odpadu. Na všetkých podujatiach série sa tak podarilo vytriediť 3100 kg plastu, 1500 kg papiera, 870 kg bioodpadu a po 70 kg skla aj kovových odpadov. Do obehu sa vrátilo aj 1300 kg zálohovaných obalov. Medzi opatrenia, ktorými sa podarilo znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu boli napríklad starostlivý výber predajcov v stánkoch a ich edukácia v oblasti nakladania s odpadom, priebežné moderátorské vstupy informujúce o triediacich staniciach, sklenené obaly na detské občerstvenie alebo odovzdanie zvyškov kuchynského odpadu miestnemu chovateľovi. Najmladší návštevníci sa tešili aj z upcyklačných kreatívnych aktivít a workshopu na tému ochrany životného prostredia.

Pohodlie a zábava v cieli

Už piaty rok sa organizátori starali aj o zvýšený komfort pretekárov. Bajkeri na všetkých pretekoch tak mohli využiť sprchy či cykloumyváreň, nechýbala úschovňa bicyklov ani servisná podpora. Návštevníci pretekov sa mohli posilniť v stánkoch s občerstvením, podujatia spestrili aj zaujímavé sprievodné akcie.

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022

Seriál ŠKODA BIKE OPEN TOUR sa počas svojej existencie vypracoval na prestížne a najvýznamnejšie preteky pre MTB bajkerov z radov profesionálov, amatérov i hobby cyklistov na Slovensku. Tohtoročná séria bola zároveň súčasťou ŠKODA Slovenského pohára XCM. Aj v rámci deviateho ročníka boli k dispozícii pre účastníkov viaceré vekové, ako aj výkonnostné kategórie, takže si ich mali možnosť užiť naozaj všetci náruživí cyklisti. Viac informácií o podujatí je k dispozícii na: www.sbot.sk

Dodatočné informácie

Obrázky