Manje poznati automobili u istoriji brenda ŠKODA: ŠKODA Tip 990 „Hajaja“

› Nove serije: Pregled zaboravljenih modela brenda ŠKODA
› Izrađen je samo jedan primerak prototipa ŠKODA karavan tip 990 „Hajaja“ koji je imao motor pozadi 1963. godine

Legendarna ŠKODA 1000 MB sa motorom pozadi i pogonom na zadnje točkove jedno je od najmodernijih svetskih vozila u litarskoj klasi sredinom 1960-ih. Osnovna verzija modela, u Češkoj takođe poznata kao „Embéčko“, bila je s četvoro vrata, iako su u planu bile i kupe, roadster i karavan verzije. Jedina ŠKODA Type 990 „Hajaja“ (1963) koja je ikada proizvedena danas se može videti u stalnoj postavci u ŠKODA muzeju u Mladoj Boleslavi.

Karavan verzije tradicionalno igraju važnu ulogu u ŠKODA asortimanu modela. Model L&K 110, koji je ponuđen sa zamenjivim ili kombinovanim zadnjim modulom sredinom 1920-ih, smatra se pionirom. Radnim danima trgovci bi to vozilo koristili kao dostavni kombi, a nedeljom je postajao porodični automobil za izlete. Od 1934. godine, varijante lakih komercijalnih vozila serije POPULAR nosivosti od 300 kg bile su toliko popularne da su ih poznate kompanije počele masovno koristiti. Krajem četrdesetih godina prošlog veka na osnovi ŠKODA 1101/1102 „Tudor“ razvijen je karavan (STW). Uz znatno veće vetrobransko staklo i bogatiju opremu, odlikovao se prostranošću enterijera. Preklapanjem zadnjeg sedišta stvoren je prostor za utovar dužine do 1490 mm i širine od 980 do 1390 mm. Proizvodnoj verziji, koja je sišla s proizvodnih traka u Vrchlabíu i Kvasinyju, prethodili su brojni prototipovi. Prostrana ŠKODA 1200 STW proizvodila se u Vrchlabíju od proleća 1953. godine; modernizovana verzija – 1201 STW – proizvodila se do oktobra 1961. Nakon toga usledila je ŠKODA 1202 STW koji je bila sastavni deo ŠKODA ponude modela narednih 12 godina.

Ali, najpopularniji ŠKODA karavan bio je OCTAVIA COMBI. Prvi prototip stvoren je u septembru 1959. godine, a godinu dana kasnije vozilo je privuklo značajnu pažnju na premijeri u Brnu. Od 1961. do 1971. godine, 54.086 jedinica napustilo je pogon u Kvasiny. Automobil je bio tražen i u inostranstvu. Godine 1966. izvezeno je čak 72% svih proizvedenih modela. Od 1997. godine, prva moderna generacija OCTAVIA COMBI modela nastavila je ići ovim putem uspeha.

U proleće 1959. godine u Mladá Boleslav započele su pripreme za model ŠKODA 1000 MB, jednu od najvećih tehnoloških inovacija u istoriji kompanije koja je u to vreme postojala skoro 65 godina. Kompanija se okrenula od klasičnog koncepta prednjeg motora i pogona na zadnje točkove i prebacila čitav pogonski sklop na zadnji deo.

Projekat 990 NOV (nový osobní vůz – novi putnički automobil) doveo je do serijskog modela ŠKODA 1000 MB. Njegov razvoj započeo je 1959. u Mlada Boleslav, a do oktobra 1961. proizvedena je serija od pedeset prototipova. Notchback vozilo s više od 31.000 kilometara na satu pretvoreno je u karavan. Dizajneri su se suočili s problemom da motor moraju postaviti pozadi ispod poda prtljažnika. Četvorocilindarski motor bio je postavljen vodoravno s glavom cilindra ulevo. Ovaj položaj za ugradnju motora dobio je nadimak „Hajaja“, što je u to vreme bio naziv radio serije priča pred spavanje.

Teretnom prostoru bilo je moguće pristupiti kroz vrata koja su se otvarala prema gore, učvršćena u gornjem položaju metalnom potporom. Predmeti dužine do 1600 mm mogli su se transportovati u modelu kombija dužine 4150 mm, širine 1620 mm i visine 1400 mm. Međuosovinsko rastojanje od 2400 mm odgovaralo je standardnom notchback-u. Položaj motora iza pogonske zadnje osovine otvorio je prostor za drugi prtljažni prostor u prednjem delu vozila. Nosivos vozila iznosila je 380 kg.

Tokom svog tronedeljnog programa ispitivanja, u kojem je prototip prešao oko 7000 km u maju i junu 1963. godine, izmerena je potrošnja od 7,6 l na 100 km pri prosečnoj brzini od 74 km/h. Motor sa četiri cilindra zapremine 988 kubika i snage 42 KS (31 kW) pri 4650 obrtaja u minuti ubrzavao je „Hajaju“ do maksimalne brzine od 115 km/h. Prednosti vozila su prostrana unutrašnjost i velikodušna količina prostora u dva prtljažna prostora. Njegovi nedostaci bili su složena ugradnja motora ispod poda prtljažnika, što je znatno otežalo održavanje. Bilo je problema i s hlađenjem motora zbog ograničenog prostora. To je bio jedan od razloga odluke da se ovaj karavan ne uvrsti u ponudu modela.

Jedini prototip ŠKODA Tip 990 „Hajaja“ koji je ikada proizveden sada je deo stalne postavke u ŠKODA muzeju u Mladá Boleslav.

Dodatne informacije

Fotografije