Nova posebna izložba u ŠKODA muzeju: 120 godina ŠKODA Motorsport-a

› Brojni eksponati trkačkih automobila: od „Motociklete“ L&K BZ (1903) do reli automobila ŠKODA FABIA R5 (2019)
› Projekcije, fotografije, informativne table i zid slavnih sa originalnim trofejima koji dopunjuju izložbu
› Rally simulator omogućava posetiocima da se oprobaju u ulozi današnjih reli vozača.

Beograd, 15. septembar 2021 – Kako bi dopunio svoju stalnu postavku, ŠKODA muzej u Mlada Boleslav sada je domaćin posebne izložbe „120 godina ŠKODA Motorsport-a“ koja posetiocima daje uvid u najvažnije uspehe kompanije ŠKODA AUTO u moto sportu. Brojni eksponati, table sa informacijama i interaktivni elementi pružaju ljubiteljima brenda priliku da urone u atmosferu trka i mitinga. Posebna izložba trajaće do 20. marta 2022. godine.

Andrea Frydlová, direktorka ŠKODA muzeja u Mlada Boleslav objašnjava: „ŠKODA AUTO novom posebnom izložbom obeležava svoj dugi niz uspeha u moto sportu „120 godina ŠKODA Motorsport-a“. „Startni pištolj“ ispaljen je u Parizu 27. juna 1901. godine kada je Narcis Podsedníček krenuo u trodnevnu trku do Berlina na motoru Laurin & Klement. Usledile su brojne pobede, osvojena svetska prvenstva, rekordi i drugi trijumfi njegovih naslednika, koji su doveli do formiranja današnjeg tima ŠKODA Motorsport s reli vozilima FABIA Rally2 evo. Ovogodišnja Noć muzeja 24. septembra, biće posvećena moto sportu, a dostupan je i obilazak nove izložbe.“

Zahvaljujući jedinstvenim fotografijama, originalnim filmskim snimcima vozila brenda ŠKODA na trkačkim stazama, zanimljivim informativnim tablama i savremenim plakatima posetioci mogu da zarone duboko u istoriju češkog proizvođača automobila. Zbirka takođe sadrži spektakularan zid slavnih sa velikim izborom trofeja.

Pet originalnih trkačkih automobila vrhunac su posebne izložbe „Jednocilindrični motocikl Laurin & Klement BZ“ iz 1903. godine koji datira iz prvih dana moto sporta, a L&K FC (1909) predstavlja prvu generaciju trkačkih automobila kompanije. ŠKODA SPORT sa niskim profilom, aluminijumskim kućištem s otvorenim krovom učestvovao je u legendarnom 24-časovnom Le Mans-u (1950). Proteklih 30 godina moto sporta u kompaniji ŠKODA AUTO predstavljaju dva reli automobila ŠKODA OCTAVIA WRC (2003) i ŠKODA FABIA R5 (2019). Ekskluzivnu zbirku zaokružuju ŠKODA 130 RS (1978) i ŠKODA FABIA S 2000 (2015) iz stalne postavke muzeja. Ostala vozila brenda ŠKODA AUTO mogu se videti u posebnoj dvorani pored javno dostupnog muzeja, po dogovoru sa muzejskom službom za posetioce.

Reli simulator takođe stvara autentičnu atmosferu moto sporta na izložbi. Istovremeno, posetioci mogu bliže da pogledaju trkačka odela današnjih reli vozača. Interaktivni kviz o uspesima češkog proizvođača automobila u moto sportu takođe je deo izložbe, koja će biti u stalnoj postavci ŠKODA muzeja u Mlada Boleslav do 20. marta 2022. godine.

ŠKODA muzej u Mlada Boleslav otvoren je svakog dana od 9:00 do 17:00. Posetu muzeju možete kombinovati sa posetom rodnoj kući Ferdinanda Porschea u Liberecu-Vratislavice uz kombinovanu ulaznicu s popustom. Kuća je otvorena od petka do nedelje od 9:00 do 17:00.

Dodatne informacije

Fotografije

Tags

Povezana saopštenja za medije Na osnovu tagova: 120 godina Škoda motorsport, 2021, Motorsport