ŠKODA AUTO proizvela 100.000-ti iV automobil

› Glavno vozilo ENYAQ iV sišlo je s proizvodne trake u Mlada Boleslav
› Serijska proizvodnja iV vozila započela je u septembru 2019. godine u proizvodnom pogonu u Kvasiny
› Ukupno je 35.000 iV modela isporučeno kupcima u 2020. godini
› Postava iV modela uključivaće još tri potpuno električna e-modela do 2030. godine
› Udeo ŠKODA e-vozila prodatih u Evropi povećaće se na 50–70% do 2030. godine

Beograd, 30. avgust 2021 – 100.000-to elektrifikovano vozilo – ENYAQ iV – sišlo je danas s proizvodne linije u glavnom pogonu ŠKODA AUTO. Češki proizvođač koristi oznaku „iV“ za identifikaciju modela koji imaju delimično ili potpuno električni pogon. ŠKODA AUTO trenutno proizvodi tri iV serije: plug-in hibride ŠKODA SUPERB iV i ŠKODA OCTAVIA iV, kao i potpuno električni ŠKODA ENYAQ iV. ŠKODA će do 2030. lansirati još najmanje tri potpuno električna modela.

Michael Oeljeklaus, član Uprave ŠKODA AUTO za proizvodnju i logistiku, rekao je: „100.000 iV vozila proizvedeno je u manje od dve godine – to označava savršen početak naše kampanje za elektromobilnost. Želim da se iskreno zahvalim celom našem proizvodnom timu za proizvodnju naših iV vozila tako brzim tempom i odličnim kvalitetom. Sada napredujemo punom parom – ENYAQ iV i naša dva plug-in hibrida tek su početak.”

Do 2030. godine ŠKODA će proširiti svoj portfolio proizvoda s još najmanje tri potpuno električna modela, koji će prema ceni i veličini biti ispod ENYAQ iV. Zavisno od razvoja na tržištu, brend nastoji da njegovi potpuno električni modeli koji se prodaju u Evropi čine 50–70% prodaje.

Kompanija ŠKODA AUTO je započela eru elektromobilnosti u septembru 2019. godine proizvodnjom plug-in hibrida SUPERB iV i potpuno električnog CITIGOe iV. Zatim je u septembru 2020. godine, češki proizvođač automobila napravio najveći korak do sada u sprovođenju strategije elektromobilnosti sa modelom ENYAQ iV – prvim potpuno električnim serijskim automobilom brenda baziranim na MEB platformi Volkswagen Grupe.

ENYAQ iV dolazi sa pogonom na zadnje ili na sve točkove, a može se birati između pet nivoa snage i tri veličine baterije. Zavisno od kapaciteta baterije, domet je veći od 520 km u WLTP ciklusu. S velikom prostranošću, što je tipično za brend, takođe je vrlo privlačan SUV za svakodnevnu upotrebu. Sa novom e-perjanicom, ŠKODA je takođe zauzela sveži pristup svom dizajnu enterijera, pa sada nudi inovativne Design Selection umesto klasičnih nivoa opreme, pružajući kupcima novu i jasnu strukturu za dostupne opcije.

Trenutno se visokonaponske vučne baterije već proizvode za plug-in hibride SUPERB iV i OCTAVIA iV, kao i za modele drugih brendova Grupe. Proizvodnja MEB baterijskih sistema za ENYAQ iV takođe će započeti u Mlada Boleslav početkom sledeće godine. Osim toga, češki proizvođač automobila radi s partnerima na uspostavljanju čvrste strukture dobavljača za elektromobilnost.

Svojom novom strategijom NEXT LEVEL 2030, ŠKODA AUTO postavlja sebi ambiciozne ciljeve u smislu održivog rasta, razvoja novih prodajnih regija i elektrifikacije. Kompanija namerava da bude među pet najprodavanijih automobilskih brendova u Evropi do 2030. godine. To će se, između ostalog, postići izuzetno pristupačnim ulaznim modelima i snažnim, elektrifikovanim portfoliom modela. Zavisno od kretanja na tržištu, češki proizvođač automobila želi da poveća udeo potpuno električnih vozila prodatih u Evropi na 50–70%. To bi trebalo da doprinese u smanjenju emisije CO₂ flote za preko 50% do 2030. godine.

Istovremeno, kompanija sarađuje s Volkswagen Grupom, kao i s korporativnim i političkim partnerima na razvoju Češke kao središta elektromobilnosti. Posebni ciljevi održivosti i raznolikosti takođe su deo strategije.

Dodatne informacije

Fotografije