Škoda vstupuje do hry Gran Turismo: Exkluzívny dizajnový koncept Škoda Vision Gran Turismo sa objavuje v populárnej sérii videohier

› Čisto elektrický jednomiestny automobil navrhnutý exkluzívne pre pretekársky simulátor Gran Turismo 7 pre konzoly PlayStation
› Dizajn inšpirovaný legendárnym modelom Škoda 1100 OHC Spider a novým dizajnovým jazykom Škoda Modern Solid
› Štyri elektromotory zabezpečujú celkový kombinovaný výkon 800 kW* a pohon všetkých kolies
› Zapojenie do virtuálnych pretekov podčiarkuje oddanosť spoločnosti Škoda Auto inováciám a digitalizácii v automobilovom priemysle a zároveň oslavuje jej bohatú pretekársku históriu

Bratislava, 24. apríl 2024 - Škoda Auto predstavuje Škoda Vision Gran Turismo, veľkolepú štúdiu čisto elektrického vozidla v hre Gran Turismo 7 pre konzoly PlayStation, čím rozširuje pôsobenie značky Škoda vo svete virtuálnych pretekov. Plne elektrický automobil s pohonom všetkých kolies Škoda Vision Gran Turismo, inšpirovaný modelom Škoda 1100 OHC Spider z roku 1957, je vybavený štyrmi elektromotormi s celkovým výkonom 800 kW*.

„Korene Škoda Motorsport siahajú viac ako 120 rokov do minulosti a počas tejto doby priniesol motoristický šport spoločnosti Škoda Auto nespočetné úspechy. A aký je ďalší krok? Vstup do sveta virtuálnych pretekov uvedením nového úžasného virtuálneho konceptu do najúspešnejšej pretekárskej hry sveta Gran Turismo. Štúdia Škoda Vision Gran Turismo spája našu bohatú históriu s elektrickou budúcnosťou a novým dizajnovým jazykom Modern Solid. Naši zákazníci sú objavitelia a elegantný automobil Škoda Vision Gran Turismo je skvelý spôsob, ako obohatiť ich zážitky a zároveň prilákať nových fanúšikov našej značky.“

Klaus Zellmer, predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto

„Keď sa dizajnérsky tím Škoda Auto pustil do tohto veľmi špeciálneho projektu, rozhodli sme sa vytvoriť futuristickú verziu modelu Škoda 1100 OHC Spider pre digitálnu dobu, inovatívne spojenie minulosti a budúcnosti, ktoré zahŕňa prvky nášho nového dizajnového jazyka Modern Solid. Výsledkom je fascinujúce spojenie tradičného motoristického športu a virtuálnej elektrickej pretekárskej budúcnosti.“

Oliver Stefani, šéfdizajnér spoločnosti Škoda Auto

Škoda sa prvýkrát objavuje v jednej z najpopulárnejších hier pre PlayStation

Značka Škoda a vozidlo Škoda Vision Gran Turismo prvýkrát vstupujú do populárneho pretekárskeho simulátora Gran Turismo 7 určeného pre konzoly PlayStation 4 a PlayStation 5. Virtuálna štúdia vyvinutá exkluzívne pre túto platformu, je čisto elektrickým pretekárskym vozidlom pre hernú kategóriu automobilov Vision. Vstupom do jednej z najznámejších pretekárskych simulácií Škoda Auto demonštruje svoj záväzok k inováciám a zároveň skúma nové cieľové skupiny a formy prezentácie. Škoda Auto zároveň reaguje na žiadosti hráčskej komunity o vstup značky Škoda do populárneho pretekárskeho simulátora.

Pocta modelu Škoda 1100 OHC Spider

Virtuálna štúdia Škoda Vision Gran Turismo čerpá inšpiráciu zo skutočného modelu Škoda 1100 OHC Spider z roku 1957, ktorý bol vyvinutý pre preteky 24 hodín Le Mans. Tím Škoda Design pod vedením Olivera Stefaniho vytvoril veľkolepý jednomiestny automobil s otvorenou karosériou, ktorý kombinuje dizajnové prvky legendárneho modelu 1100 OHC s novými prvkami, ako je napríklad dvojdielny zadný spojler. Škoda Vision Gran Turismo okrem toho nesie prvky nového dizajnového jazyka Modern Solid, ktorý sa objaví na pripravovaných elektrických modeloch Škoda. Patria k nim predné svetlomety v tvare písmena T a matná farba karosérie v odtieni zelená Explorer. Celkovo štyri elektromotory s kombinovaným výkonom 800 kW* a krútiacim momentom 1 020 Nm, spolu s pohonom všetkých kolies a aktívnou aerodynamikou zabezpečujú výnimočný výkon za akýchkoľvek jazdných podmienok.

Ostro vykreslené línie, výrazné hrany, aktívna aerodynamika a dva farebné varianty

Nízka, pretiahnutá karoséria štúdie Škoda Vision Gran Turismo dodáva vozidlu veľmi moderný a futuristický vzhľad. Elegantný a dynamický exteriér konceptu charakterizujú ostro vykreslené línie a jasne definované hrany. Aktívne aerodynamické prvky, napríklad na výraznom dvojdielnom zadnom spojleri navrhnutom značkou Škoda, sa dynamicky prispôsobujú jazdným podmienkam. To zabezpečuje vynikajúce jazdné vlastnosti a v spojení so štyrmi elektromotormi dokonalý pomer výkonu a účinnosti. Hráči si pre svoje vozidlo Škoda Vision Gran Turismo môžu vybrať z dvoch rôznych farebných prevedení. Prvé evokuje slávny model Škoda 130 RS, ktorý sa preslávil dvojnásobným víťazstvom vo svojej triede na Rallye Monte Carlo 1977. Druhý má matnú farbu v odtieni zelená Explorer symbolizujúcu štúdiu Škoda Vision 7S, ktorá predstavila nový dizajnový jazyk Škoda Modern Solid.

Infografika

PDF na stiahnutie      JPG na stiahnutie

Vodič v centre diania

Vo vozidle Škoda Vision Gran Turismo sedí vodič uprostred minimalistického digitálneho kokpitu ako v otvorenom pretekárskom formulovom monoposte. Nastaviteľné športové škrupinové sedadlo je ergonomicky tvarované tak, aby obopínalo telo vodiča. Vybavené je šesťbodovými bezpečnostnými pásmi v atraktívnej červenooranžovej farbe. Futuristický karbónový volant so sploštenou hornou a spodnou časťou bol navrhnutý v spolupráci so skúsenými hráčmi, ktorí v hre Gran Turismo súťažia už mnoho rokov. Celá koncepcia používateľského rozhrania a ovládanie tlačidiel s tromi individuálne prispôsobiteľnými tlačidlami vychádza z profesionálnych herných volantov. Nad volantom, priamo v zornom poli vodiča, sa nachádza kryštálový kameň, ktorý slúži ako ukazovateľ výkonu. Displej v kokpite zobrazuje nielen aktuálnu rýchlosť, zvolený režim jazdy a úroveň nabitia batérie, ale slúži aj ako spätné zrkadlo, ktoré neustále zobrazuje priestor za vozidlom. Palubné senzory vzdialenosti navyše vodiča upozorňujú na ďalšie vozidlá v blízkosti, čím účinne znižujú riziko bočných kolízií.

Infografika

PDF na stiahnutie      JPG na stiahnutie

Škoda Vision Gran Turismo

Impozantný výkon, zvuk a jazdná dynamika

Vozidlo navrhnuté s ohľadom na efektívnosť a vynikajúcu jazdnú dynamiku váži len 1 300 kg a kombinuje dĺžku približne 4,41 m so šírkou takmer 1,95 m a výškou len 94,9 cm. Pôsobivý pohon zabezpečujú celkovo štyri elektromotory napájané lítium-iónovou batériou s kapacitou 87 kWh. Bezkefové synchrónne motory s permanentnými magnetmi sú usporiadané vždy po dvoch, jeden pár sa nachádza na prednej a druhý na zadnej náprave. Každý motor poskytuje výkon 200 kW pri 25 000 otáčkach za minútu, čo spolu dáva silný systémový výkon 800 kW*. Maximálny krútiaci moment je 1 020 Nm, čo umožňuje bezproblémovú akceleráciu prostredníctvom jednorýchlostnej prevodovky. Pohon všetkých kolies aktívne optimalizuje rozdelenie krútiaceho momentu medzi obe nápravy pre lepšie správanie v zákrutách, čím zabezpečuje citlivú odozvu pri jazde. Základom vynikajúcej jazdnej dynamiky je nezávislé zavesenie kolies typu push-rod, podobné tomu, ktoré sa používa vo Formule E. To ďalej zlepšuje stabilitu vozidla pri vysokých rýchlostiach, minimalizuje náklony karosérie a znižuje ťažisko vozidla. Športový zvuk vozidla Škoda Vision Gran Turismo bol špeciálne vytvorený tímom Technického vývoja a oddelením Škoda Design.

Jazda naprieč desaťročiami: Rôznorodý vozový park Gran Turismo naprieč epochami a štýlmi

Sériu pretekárskych simulátorov Gran Turismo vyvíja spoločnosť Polyphony Digital. Hry Gran Turismo sú vydávané pre herné systémy PlayStation a napodobňujú vzhľad a výkon veľkého počtu vozidiel, ktoré sú licencovanými replikami skutočných automobilov. Hra Gran Turismo 7 obsahuje viac ako 400 vozidiel od vyše 60 výrobcov automobilov. V hre sú starostlivo vykreslené vozidlá od známych sériových modelov až po legendárne a vzácne pretekárske vozidlá z rôznych dekád, segmentov a pretekárskych kategórií, ako aj veľký výber prototypov.

Technické špecifikácie

Pohonná jednotka   4 × synchrónny bezkefový  elektromotor s permanentnými magnetmi
Max. systémový výkon [kW] 800*
Max. krútiaci moment [Nm] 1 020
Max. otáčky motoru [min-1] 25 000
Typ batérie   Li-ion (lítium-iónová) batéria
Kapacita batérie [kWh] 87
Prevodovka   Jednostupňová
Pohon   Pohon všetkých kolies
Predná náprava   Nezávislé zavesenie ramien typu push‑rod
Zadná náprava   Nezávislé zavesenie ramien typu push‑rod
Dĺžka [mm] 4 407
Šírka [mm] 1 947
Výška [mm] 949
Hmotnosť [kg] 1 300

* To zodpovedá výkonu 1 071 k nameranému v hre Gran Turismo 7. Táto metrika sa používa na to, aby hráči mohli ľahko porovnať výkon vozidiel s elektrickým, spaľovacím alebo naftovým motorom.

Media Box

1 video, 28 obrázky, 5 PDF