Novi IT hub u Češkoj: Škoda Auto i Volkswagen Group Technology Solutions India (VWITS) jačaju strateško partnerstvo

› Zajednička inicijativa između Škoda Auto i Volkswagen Group Technology Solutions India (VWITS) usmerena je na unapređenje portfolija aplikacija, veštačke inteligencije, analitike podataka i tehnoloških usluga
› Glavni cilj je povezivanje stručnjaka iz obe organizacije, intenziviranje međunarodne saradnje i jačanje interne IT ekspertize
› Smešten u Pragu, nova kancelarija će omogućiti razmenu talenata

Beograd, 28. mart 2024 – Škoda Auto otvara regionalnu kancelariju Volkswagen Group Technology Solutions India (VWITS) u Pragu. Novi objekat će ojačati saradnju i stvoriti nove veze sa ekspertima u Indiji, gde VWITS upravlja jednim od svojih najvećih globalnih IT centara. Strateško partnerstvo i dalji razvoj naglašavaju napore kompanije Škoda Auto u cilju unapređenja digitalizacije, kamena temeljca Next Level – Škoda Strategy 2030.

„Digitalizacija i razvoj softverskih rešenja ključ su uspeha tokom trajne transformacije automobilske industrije. Pokretanjem novog IT središta i dodatnim renomiranim ekspertima iz VWITS-a, angažujemo najbolje profesionalce u tom području, kako iz Češke Republike tako i iz susednih zemalja, da se pridruže našoj misiji: kontinuiranom poboljšanju našeg asortimana digitalnih usluga. To je ključno za dalje poboljšanje korisničkog iskustva, kao i naših internih procesa. Škoda Auto ima za cilj dosledno jačanje svoje uloge vodećeg igrača u IT području u Češkoj. Radujem se prvim rezultatima rada našeg zajedničkog tima.“

Holger Peters, član uprave Škoda Auto za finansije, IT i pravne poslove

„Zajedno, Škoda Auto i VWITS grade most koji povezuje teme, veštine, stručnjake i – naravno – kulture. Kao rezultat toga, Volkswagen grupa i njen Global IT još se više zbližavaju. Ovo je važan korak u vremenima kada su globalne sinergije važnije nego ikada. Kroz ovu blisku saradnju, u mogućnosti smo da izgradimo i očuvamo stručnost unutar Volkswagen Grupe, smanjimo zavisnost od eksternih dobavljača u poslovno kritičnim zadacima i smanjimo troškove u IT operacijama i uslugama.“

Hauke Stars, član uprave Volkswagen grupe za IT

Povezivanje Češke i Indije

Pokretanje novog IT središta povezuje lokalne stručnjake i profesionalce Grupe i služi kao most između Češke i Indije. Volkswagen grupa, preko svoje filijale VWITS, upravlja jednim od svojih najvećih globalnih IT centara u toj južnoazijskoj zemlji i zapošljava više od 2600 IT stručnjaka. Indija je važno tržište za Škoda Auto, gde kompanija preuzima operativno i strateško vođstvo za Volkswagen Grupu i njene brendove. Ova uloga naglašava značaj Indije u strategiji internacionalizacije češkog proizvođača automobila.

U 2018. Škoda Auto je proširila najveći korporativni data centar u Češkoj s predviđenim računarskim kapacitetom od 15 petaFLOPS. Štaviše, proizvođač automobila sve više koristi virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju i cloud usluge. Napredna informatička rešenja primenjuju se u razvoju i testiranju novih vozila, napredne proizvodne opreme i Industry 4.0 tehnologija, kao i razvoju i upravljanju podacima unutar onboard softvera i hardvera svojih modela. Ove i druge usluge i rešenja takođe će imati koristi od strateškog partnerstva.

Dalje jačanje interne IT ekspertize u Škoda Auto
U novom regionalnom centru VWITS-a u početku će biti zaposleno 30 stručnjaka. Oni će sarađivati sa svojim kolegama u Indiji kako bi podržali raznolik IT portfolio kompanije Škoda Auto. Primarni fokus novog radnog prostora biće saradnja s lokalnim softver provajderima, recimo u logistici, proizvodnji i prodaji automobila. To će zauzvrat poboljšati internu IT stručnost i intenzivirati međunarodnu saradnju i razmenu talenata između dve zemlje. Takođe će omogućiti dugotrajno stažiranje međunarodnim kandidatima.
Smešteno u Vysočanyju u Pragu, novo IT središte biće uz IT sektore Škoda Auto koji se fokusiraju na razvoj naprednih tehnoloških rešenja, analizu podataka i veštačku inteligenciju. U zgradi se takođe nalazi SAP kompetentni centar za kompanije Volkswagen Grupe kojima upravlja Škoda Auto, kao i neprofitni obrazovni institut 42 Prag, gde budući programeri softvera dobijaju inovativnu obuku za karijeru iz IT oblasti.
Škoda Auto neprestano traži i stvara prilike za razvoj IT rešenja. Na primer, nedavno je bila domaćin BeeGreen hackathona za sedam timova koji se sastoje od 60 međunarodnih IT stručnjaka. Dvodnevni programerski maraton ponudio je IT kompanijama jedinstvenu platformu za predstavljanje svoje stručnosti i stvaranje inovativnih ideja o održivosti.

O Volkswagen Group Technology Solutions India (VWITS)
VWITS služi kao globalno tehnološko središte za Volkswagen grupu, gde raznovrstan i vešt tim sarađuje na pokretanju inovacija i istraživanju novih mogućnosti u oblasti tehnologije. S više od 2600 posvećenih profesionalaca, tim je predan zajedničkom razvijanju tehnoloških rešenja za VW Grupu.

Dodatne informacije

Fotografije

Tags

Povezana saopštenja za medije Na osnovu tagova: 2024, India, Inovacije, Peters, Stratégia 2030, Tehnologije