Neobyčejné příběhy: Podzimní cyklus oblíbených přednášek ve ŠKODA Muzeu

› Čtyři setkání připomenou vznik automobilů L&K/ŠKODA v proměnách času, karoserie O. Uhlíka, století bicyklů v Čechách a návrat vozu ŠKODA 1100 OHC COUPÉ
› Setkání v mladoboleslavském ŠKODA Muzeu jsou přístupná zdarma a bez předchozí rezervace
› Jednotlivé přednášky bude možné shlédnout i online na webu ŠKODA Muzea

Mladá Boleslav, 12. září 2022 – „Neobyčejné příběhy“, oblíbené přednášky ve ŠKODA Muzeu, pokračují čtyřmi pořady podzimního cyklu. Sérii zahájí 13. září ohlédnutí za historickými proměnami vzniku automobilů L&K/ŠKODA, 4. října bude pokračovat kreacemi karosáře Oldřicha Uhlíka, 11. října zmapuje prvních 100 let (jízdního) kola v Čechách a 15. listopadu oslaví znovuzrození unikátu ŠKODA 1100 OHC COUPÉ.

Andrea Frydlová, vedoucí ŠKODA Muzea, říká: „Návštěvníci ŠKODA Muzea a příznivci mladoboleslavské značky už řadu let vyhledávají přednášky a další setkání nad méně známými kapitolami z inspirativní historie společnosti ŠKODA AUTO. I nadále klademe velký důraz na kvalitní zpracování a poutavé podání atraktivních témat, tým našich odborníků spolupracuje s předními publicisty, prostor dostávají také pamětníci a další osobnosti. Po úspěchu letošní jarní série věřím, že stálé i nové návštěvníky našich akcí zaujme i čtveřice podzimních přednášek populárního cyklu Neobyčejné příběhy.“

Jak vzniká auto v proměnách času: 13. září 2022, od 17:30 hod. v sále L&K Fórum
Z jakých částí se skládá automobil? Jak vzniká? Kdy se vozidlo zrodí? Kde najdeme nejdůležitější ústrojí vozidel? Seznámíte se s milníky historického vývoje podvozků, motorů a převodovek L&K/ŠKODA od prvního jednoválcového motocyklu z roku 1899 po automobil Škoda 1000 MB. Poutavé téma přiblíží autor několika publikací Martin Chlupáč. Přednáška doprovází aktuální stejnojmennou výstavu, která je ve ŠKODA Muzeu pro veřejnost přístupná až do 30. října 2022.

Uhlíkovy krásné karoserie: 4. října 2022, od 17:30 hod. v sále L&K Fórum
Řeč bude o výrazné osobnosti domácího automobilového průmyslu. Jan Králík, známý publicista a autor mnoha publikací o dějinách cyklistiky i automobilismu, totiž připomene pohnutý život a nadčasové dílo Oldřicha Uhlíka (1888 – 1964), zakladatele a majitele přední české karosárny Uhlík působící v Praze. Jeho elegantní kreace získaly řadu ocenění na domácích i zahraničních přehlídkách. Některé z těchto jedinečných karoserií, od sportovních provedení po majestátní limuzíny, se dochovaly do dnešních dnů.

Prvních 100 let kola v Čechách: 11. října 2022, od 17:30 hod. v sále L&K Fórum
Jan Králík, sám vášnivý cyklista sedlající i historické bicykly, připomene jen zdánlivě odlehlé téma tuzemského vývoje jízdních kol. Díky jeho poutavému vyprávění se přeneseme do 19. století, kdy se na prachem pokrytých cestách Českého království začali objevovat odvážlivci na bicyklech. Kola se nejdříve stala prostředkem sportovního vyžití party nadšenců. Přijďte si poslechnout příběh starší než zrod automobilu, jehož součástí jsou i pánové Klement a Laurin.

ŠKODA 1100 OHC COUPÉ: 15. listopadu 2022, od 17:30 hod. v sále L&K Fórum
Jedinečný designový závodní skvost ze sbírky ŠKODA Muzea se nedávno dočkal znovuzrození. Rekonstrukce z dochovaných prvků a podle autentické dokumentace optimálně spojila tradiční postupy se špičkovými technologiemi centra stavby prototypů ŠKODA AUTO. Vůz povstal – takřka doslova – z prachu a dnes je plně funkčním exponátem dokládajícím technický um našich předků. Vznik, sportovní kariéru, osud a náročnou renovaci automobilu popíše koordinátor muzejní restaurátorské dílny Michal Velebný.

Aktuální informace včetně pozvánek k návštěvě dalších pořadů a akcí ve ŠKODA Muzeu i v Rodném domě Ferdinanda Porscheho najdete na muzeum.skoda-auto.cz/kulturni-akce
Novinky ze ŠKODA Muzea naleznete také na facebookovém profilu https://www.facebook.com/skodamuzeum.

220912-Neobycejne-pribehy_f4801622_1ef4468b