NEWSLETTER PRO OBYVATELE OKOLÍ ZÁVODU ŠKODA AUTO KVASINY 4/2021

Milí čtenáři,

léto je téměř za námi a s ním i návraty z dovolených. Mám velkou radost, že mohu touto cestou vyjádřit velké poděkování všem kolegům ze závodu Kvasiny za jejich zodpovědný přístup při opětovném nástupu do zaměstnání. ŠKODA AUTO jde důslednou ochranou zdraví zaměstnanců příkladem, což se ukázalo již od prvních dnů pandemie nemoci covid-19. V naší snaze nechceme polevit, a proto jsme zavedli jednoduchá opatření pro návrat do zaměstnání po dovolené: kdo zůstal v České republice, postačilo mu čestné prohlášení. Zaměstnanci dostali také k dispozici samotest, aby měli jistotu, že mohou bez problémů nastoupit mezi ostatní. Kolegové, kteří trávili volné dny v zahraničí, se řídili státem stanovenými pravidly s ohledem na rizikovost jednotlivých zemí. Samozřejmostí při návratu z ciziny bylo vyplnění příjezdového formuláře, k prokázání bezinfekčnosti nestačil samotest, ale bylo nutné absolvovat test ve zdravotnickém zařízení. Osvobozeni od povinnosti předložit test byli všichni, kteří měli za sebou ukončené očkování a doložili to certifikátem. Protože právě očkování je stále nejlepší cestou, jak chránit sebe i své okolí, zahájila ŠKODA AUTO na základě dohody s Odbory KOVO motivační program, díky němuž očkovaní kolegové za svůj zodpovědný přístup získají zajímavé benefity. Péče o zdraví zaměstnanců je jednou z priorit našeho podniku, stejně tak se ale věnujeme i kulturnímu životu v regionu, jak přibližují následující řádky.

Přeji vám inspirativní čtení,

Miloš Halbich
Vedoucí závodu
ŠKODA AUTO Kvasiny

ZAMĚSTNANCI MAJÍ ZA OČKOVÁNÍ BENEFITY
Zaměstnanci závodu Kvasiny, kteří se do konce září prokáží certifikátem o ukončeném očkování proti nemoci covid-19, získají firemní benefity nebo až dva dny volna navíc.

Motivační program, připravený společně s Odbory KOVO, je určen jak pro ty osoby, které se již nechaly očkovat, tak pro nové zájemce o aplikaci ochranné látky. Každý zaměstnanec, který doloží ukončenou vakcinaci, získá až 4 000 bodů do interního programu benefitů, případně až dva dny volna navíc, dle svého výběru. Program je určen pro všechny kmenové i agenturní pracovníky a pravidla myslí také na zaměstnankyně a zaměstnance na mateřské či rodičovské dovolené. Cílem programu je dále zvýšit podíl chráněných zaměstnanců a zajistit tak maximálně bezpečné prostředí v celé společnosti, v provozech i kancelářích. Od vypuknutí pandemie přijala společnost ŠKODA AUTO ve spolupráci s Odbory KOVO více než 80 hygienických opatření a zajistila tak nízké šíření onemocnění ve všech pracovních kolektivech. Automobilka pro své zaměstnance připravila také obsáhlou informační kampaň ŠKODA AUTO PROčkování, která jednoduchou formou odpovídá na nejčastější otázky související s aplikací vakcíny proti nemoci covid-19. Očkování je podle odborníků nejrychlejší cestou pro návrat společnosti k normálnímu životu a chráněné osoby mají řadu výhod například při cestování, návštěvách restaurací a sportovních nebo kulturních akcí. Podání ochranné látky významně snižuje riziko nakažení i těžkého průběhu nemoci.

ŠKODA AUTO OZNÁMILA NOVOU STRATEGII
Automobilka představila pod názvem NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030 novou firemní strategii pro úspěšné zvládnutí příštích deseti let spojených s významnými změnami.

Cílem nové strategie je úspěšný rozvoj v oblasti internacionalizace, elektrifikace a digitalizace. Česká automobilka plánuje, že se do roku 2030 stane jednou z pěti nejprodávanějších zna- ček v Evropě a vedoucí evropskou značkou v Indii, Rusku a severní Africe. Na trh uvede nejméně tři čistě elektrické modely a u nabízených vozů sníží flotilové emise o více než 50 %.

Důležitou součástí plánů je také přeměna České republiky na centrum elektromobility: ve všech třech domácích závodech se budou do roku 2030 vyrábět elektrické automobily nebo elektrické komponenty.

NAPSALI O NÁS

Rychnovský Deník:
ŠKODA AUTO opět podává pomocnou ruku
denik-napsali-o-nas_2
„Světově uznávaný autor sci-fi Arthur C. Clarke kdysi řekl:,Jestli najdeš v životě cestu bez překážek, určitě nikam nevede.‘ Ale každá bariéra jde překonat, někdy k tomu stačí jen pomocná ruka. A tuto pomocnou ruku podává lidem i automobilka ŠKODA AUTO, která již před několika lety začala podporovat kulturní a sportovní aktivity nebo pomáhat v oblasti sociálních služeb.“ Více o pomoci Nadačního fondu ŠKODA AUTO si můžete přečíst přímo na stránkách Rychnovského deníku.

ZÁVOD KVASINY PODPOŘIL LETNÍ KULTURNÍ AKCE

Společnost ŠKODA AUTO je již tradičním partnerem prázdninového kulturního programu v regionu Rychnovska. Letos podpořila autokino v Prorubkách, letní kino v zámeckém parku v Rychnově nad Kněžnou a také velmi oblíbený Rodinný festival v Solnici.

Po dlouhé uzávěře kin byl velký zájem hlavně o promítání filmů. Unikátní sousedská atmosféra, umocněná sledováním filmů pod širým nebem, se setkala se velkým zájmem místních obyvatel, ať už šlo o autokino nebo letní kino – na každé projekci se sešlo kolem stovky lidí. V Prorubkách mohli návštěvníci z pohodlí svých vozů sledovat české filmy včetně oceněného snímku Šarlatán nebo nového díla polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Letní kino v Rychnově nad Kněžnou vsadilo na zahraniční tvorbu nejen s dabingem, ale i s původ- ním zněním s titulky (např. Proti vlastní krvi, Dolittle, Lady Macbeth), a i zde měli zaměstnanci společnosti ŠKODA AUTO po předložení karty MFA popcorn a nápoj zdarma. Prázdninový program uzavřel Rodinný festival se ŠKODA AUTO, který se konal 29. srpna v Solnici za účasti oblíbených kapel Mirai, Elán Revival nebo Kašpárek v rohlíku.

OČIMA PATRIOTŮ

Novotny

Jan Novotný, odborný koordinátor svařoven
Pan Novotný nastoupil do Kvasin v roce 2005, kdy se zde začínal vyrábět oblíbený rodinný model ŠKODA ROOMSTER. Od té doby se ale mnohé změnilo, a tak má dnes na starosti oblast digitalizace procesů ve výrobě.

Co přesně digitalizace procesů ve výrobě obnáší?
Hledám řešení, jak zrychlit a zautomatizovat ně- které procesy ve firmě. V poslední době se více věnuji sběru a zpracování dat. Jednoduchost, dostupnost a přehlednost zobrazovaných informací je v dnešní dynamické době zásadní. Vždy se snažím v co nejkratším čase s minimálními náklady dodat plně automatizované řešení.

Jak důležitá je digitalizace v automobilce?
Digitalizace je jedním z hlavních témat společnosti ŠKODA AUTO. S ohledem na mou znalost procesů a schopnosti popsat konkrétní požadavky jsem kontaktním partnerem mezi výrobou a IT oddělením. Společně tak vznikají řešení, která nahrazují tužku a papír.

Jakým odborným vzděláním jste musel projít, abyste mohl pracovat na pozici odborného koordinátora?
V minulosti se jednalo o IT kurzy, konkrétně SAP modul PM (systém pro plánování údržby). Postupem času jsem se stal klíčovým uživatelem. Nejzásadnější byla vždy má motivace
k sebevzdělávání a touha po změně. Jeden rok jsem prohluboval své znalosti v závodě VW Bratislava. Po návratu jsem v roce 2018 absolvoval kurz na téma tvorby reportingu v nástroji Power BI. Ten mi naprosto změnil život a pohled na mou práci. Krátce poté jsem sám začal školit a aktivně předávat své know-how dalším uživatelům. Využití těchto nástrojů ve firmě má velkou budoucnost.

Proč jste si zvolil právě tuto práci?
Po absolvování vysoké školy byla ŠKODA AUTO jasná volba. Chtěl jsem k teorii řízení robotů přidat i praxi. Nastoupil jsem do oddělení údržby svařoven jako robotik. Měl jsem na starosti údržbu robotů a programovatelných automatů. Tenkrát bylo na svařovně devadesát robotů. Svařovna se postupně rozrůstala a počet robotů se tak téměř zdesetinásobil. Po šesti letech mne začala více zajímat práce s IT systémy, které mají velmi blízko k výrobě. Nyní mne maximálně naplňuje práce s lidmi, předávání know-how a hledání řešení daného problému.