Oslava jedinečnosti každého člověka: Škoda Auto představuje Škoda Enyaq Coupé Respectline

› Designově unikátní vůz Škoda Enyaq Coupé Respectline je oslavou rozmanitosti, rovného přístupu a inkluze, což jsou základní hodnoty společnosti Škoda Auto
› Elektromobil s atraktivními designovými prvky bude k vidění během řady letních akcí
› Škoda Auto má oblasti rovného přístupu, diverzity a ochrany lidských práv zakotvené ve strategii Next Level – Škoda Strategy 2030 i Strategii diverzity 2030

Mladá Boleslav, 5. června 2023 – Škoda Auto představuje Škoda Enyaq Coupé Respectline, vůz charakterizovaný osobitými designovými prvky exteriéru i interiéru, jehož účelem je poukázat na důležitost ochrany lidských práv, úcty ke všem lidem a k životnímu prostředí. Jeho smyslem je podpora rovného a spravedlivého přístupu ke každému, bez ohledu na původ, národnost, věk, pohlaví, vyznání, sexuální orientaci, genderovou identitu či další rozdíly. Škoda Enyaq Coupé Respectline vznikl jako kolektivní dílo zaměstnanců společnosti Škoda Auto z různých oddělení a poprvé bude veřejně k vidění na Open Air koncertu České filharmonie 21. června. Dále se objeví na Pride Business Foru nebo Prague Pride Festivalu a dalších letních akcích doma i v zahraničí.

„Témata rovného přístupu, rozmanitosti a inkluze získala během posledních let na významu, což je důležitá zpráva jak pro jednotlivce, tak celou společnost. Respektování jeden druhého a úcta k jedinečnosti každého člověka je první předpoklad pro vzájemné porozumění, a to vede k mnoha dalším pozitivním hodnotám, ať už v oblasti mezilidských vztahů, ve firemní kultuře či dokonce ve zvýšení výkonnosti jednotlivých týmů i celých podniků. Je skvělé, že tyto hodnoty se nám ve spolupráci s kolegy z dalších oddělení podařilo převtělit do vozu Škoda Enyaq Coupé Respectline a věřím, že jeho poselství osloví co nejvíce lidí.“

Martina Zimmermann, odborná koordinátorka diverzity ve společnosti Škoda Auto

„Myšlenka vozu oslavujícího diverzitu se zrodila vloni, kdy jsem přišel s nápadem dát podsvícené masce Crystal Face barvy duhy, a tato fotografie se pro nás stala symbolem diverzity již v roce 2022. Návrh projektu Respectline jsme ve Škoda Auto dokázali zrealizovat během rekordních tří měsíců, tím ale naše práce nekončí. Podpora lidských práv je kontinuální proces a jako takový vyžaduje vytrvalost. Proto už nyní přemýšlíme, jaké budou naše další kroky v této oblasti.“

Petr Kavrentzis, odborný koordinátor pro tiskové vozy ve společnosti Škoda Auto

„Práce na tomto projektu v sobě spojuje jak společenskou, tak i tvůrčí odpovědnost. Motiv duhy jako symbolu rozmanitosti je na voze ztvárněn prostřednictvím hodnot designu typického pro Škoda Auto. Vzájemně poskládané trojúhelníky jsou vizuálně atraktivní a umocňují ostře řezané tvary vozu Škoda Enyaq Coupé, zatímco prolínající se geometrické tvary jako by plynuly po karoserii, čímž vyvolávají dojem rychlosti a pohybu. Aby i interiér odrážel účel vozu, byly barvy a materiály záměrně ponechány decentní, ale přesto nesou silné poselství. Jedná se o ražené prvky na sedadlech, křišťálově broušené logo Respectline na volantu, duhové ambientní osvětlení a matný lak na prazích.“

Stefan Webelhorst, designér barvy a výbavy ve společnosti Škoda Auto

Škoda Enyaq Coupé Respectline: barevný zvenku i uvnitř
Na podobě vozu se podílela řada zaměstnanců společnosti Škoda Auto z různých oblastí – Technického vývoje, Výroby a logistiky či oblasti Lidé a kultura, přičemž celý projekt byl vedený týmem Komunikace. Základem je sériový elektromobil Škoda Enyaq Coupé, který má umocněný vzhled díky nápaditému barevnému řešení a osobitým designovým prvkům v interiéru.

Na původní bílou barvu, symbolizující jednotu všeho živého na zemi, byly naneseny barevné elementy tak, že vytvářejí barevný přechod v bezpočtu odstínů – stejně pestrý a neohraničený je i život sám. Duhové tóny obsahuje rovněž podsvícená maska Crystal Face. Svislé lamely a horizontální linku masky osvětluje 131 bílých a barevných diod.

Přední světlomety s pokročilou technologií Matrix-LED a zadní svítilny Top LED zajišťují jedinečný uvítací efekt. Zároveň bylo ve spolupráci s oddělením Designu vytvořeno logo Respectline, které se nachází v interiéru i v exteriéru vozu. Například na sedadlech nebo na volantu, kde je zasazen křišťál s logem Respectline od tradiční české sklářské společnosti Preciosa.

Škoda Enyaq Coupé Respectline bude poprvé k vidění na Open Air koncertu České filharmonie 21. června 2023. Ještě během června se s tímto ojedinělým vozem setkají rovněž návštěvníci Pride Bussines Fora a Letních slavností Česko-německé obchodní a průmyslové komory, v srpnu pak duhový elektromobil doprovodí celý Prague Pride Festival pořádaný ve dnech 7. až 13. 8. Designově unikátní vůz se zúčastní i dalších akcí nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.