ŠKODA AUTO oceňuje mladé designéry

› Šestý ročník soutěže pro děti 'Mladí designéři' zná své vítěze
› Letos bylo do soutěže přihlášeno rekordních 531 děl žáků prvního stupně základních škol
› Vyhlášení výsledků s doprovodným programem proběhlo ve ŠKODA Muzeu
› Podpora technického vzdělávání součástí dlouhodobé strategie společenské odpovědnosti ŠKODA AUTO 'ForFuture'

Mladá Boleslav, 19. října 2018 – Přesně 531 výtvorů výtvorů dětí prvních stupňů základních škol z celé České republiky se ucházelo o vítězství v šestém ročníku soutěže ‚Mladí designéři‘, kterou vyhlašuje společnost ŠKODA AUTO pod záštitou ŠKODA Designu v čele s Oliverem Stefanim. Automobilka v ní hledá nadějné talenty mezi žáky prvního stupně základních škol, cílem soutěže je podpora kreativního ducha dětí, jejich vztahu k technice i schopnosti týmové spolupráci.

Soutěžní díla účastníci nahrávali přes platformu www.mladidesigneri.skoda-auto.cz, kde probíhalo i samotné hlasování. Tématem bylo stejně jako v předchozích letech ‚Chytré autíčko budoucnosti‘. Týmy a jednotlivci tvořili ve formě 2D obrázku a nebo 3D modelu a vymýšleli k němu příběh. Děti vytvořily celkem 387 obrázků a 144 modelů.

„Dětská fantazie a výtvarná vize nezná hranic, což nám účastníci soutěže dokázali i letos. Rádi bychom poděkovali i všem učitelům a rodičům, kteří v rámci projektu ‚Mladí designéři‘ podpořili představivost a tvořivost našich nejmenších a jejich vztah k technice,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast řízení lidských zdrojů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích: školní týmy a jednotlivci, v obou pak v podkategoriích 2D a 3D. V kategorii škol si Cenu veřejnosti za model 2D odnesla Základní škola Jirny, Cenu veřejnosti za model 3D si zasloužila Základní škola Horní Lideč a Cenou ŠKODA Designu byla oceněna Základní škola Komenského Mladá Boleslav. V kategorii jednotlivců získal Cenu veřejnosti za model 2D Filip Slavětínský, Cenu veřejnosti za model 3D si odnesl Samuel Oliver Šulc a Cenou ŠKODA Designu byl oceněn Adrian Palát. Letos byla vyhlášena i cena šéfdesignéra ŠKODA AUTO, kterou si odneslo dívčí duo Nikola Aberlová a Markéta Bártová ze Základní školy Antonína Sochora v Duchcově.

Vítězné základní školy obdržely kromě diplomu navrženého designéry ŠKODA také poukaz na výtvarné pomůcky v hodnotě 40 000 Kč. Pro jednotlivce pak byly připraveny balíčky s hodnotnými cenami. Ceny si vítězové převzali během slavnostního vyhlášení ve ŠKODA Muzeu, kde byl pro ně připraven doprovodný program. Celým dnem je coby moderátor provázel zpěvák Adam Mišík. Na úvod mohly děti shlédnout vystoupení dětského pěveckého sboru PAPRSEK, učňové ze ŠKODA AUTO Středního odborného učiliště strojírenského představili vozy AZUBI. Po slavnostním vyhlášení na ně čekal krátký koncert Adama Mišíka, prohlídka expozic ŠKODA Muzea, včetně ukázek technik tvorby v designerské dílně a dopravní výchovy v rámci preventivního programu Bezpečný pátek pro bezpečnější české silnice.

Podpora technického vzdělávání patří mezi jednu ze čtyř hlavních priorit strategie společenské odpovědnosti ‚ForFuture‘ ŠKODA AUTO, kam dále patří péče o děti, bezbariérová mobilita a dopravní bezpečnost. V oblasti technického vzdělávání automobilka spolupracuje na konkrétních projektech s desítkami škol na všech vzdělávacích stupních. V rámci strategické podpory technického vzdělávání probíhá již druhý rok benchmark základních škol ve všech třech regionech, kde je ŠKODA AUTO aktivní, jehož výsledkem je strategický a individuální seznam projektů pro jednotlivé školy.

Na soutěž ‚Mladí designéři‘ navazuje popularizace technického vzdělávání na základních a středních školách a intenzivní spolupráce s tuzemskými, ale i zahraničními vysokými školami. Společnost se zaměřuje nejenom na učitele technických oborů, ale také na ředitele a kariérní poradce základních škol. Cílem projektu ‚Věda má budoucnost‘ je jejich další rozvoj, vzdělávání a motivace učit vědu a techniku. V roce 2018 rovněž pokračovalo partnerství se science centrem iQLANDIA v Liberci, které zábavnou formou popularizuje výzkum a technické a přírodní vědy mezi mládeží. Společnost zůstává aktivní v rámci celonárodních diskusí a projektů týkajících se koncepce duálního vzdělávacího systému v České republice.