ŠKODA dodala v listopadu zákazníkům 109 000 vozů

› Trhy: růst v Rusku (+10,5 %) a na domácím českém trhu (+5,7 %)
› Modely: poptávka po SUV modelech KAROQ, KODIAQ a KAMIQ je nadále vysoká
› Čtvrtá generace modelu ŠKODA OCTAVIA oslavila světovou premiéru 11. listopadu v pražském Veletržním paláci

Mladá Boleslav, 11. prosince 2019 – ŠKODA AUTO v listopadu dodala zákazníkům 109 000 vozů, v porovnání s minulým rokem se tak jedná o mírný pokles (listopad 2018: 110 100 vozů; -1,0 %). Důvodem je i nadále současný vývoj celkového trhu s osobními vozy v Číně. V Rusku vzrostly dodávky zákazníkům oproti minulému roku o 10,5 % na 9 100 vozů (listopad 2018: 8 200 vozů). ŠKODA si polepšila také v České republice, v porovnání se stejným měsícem minulého roku zde vzrostly dodávky zákazníkům o 5,7 % na 8 100 vozů (listopad 2018: 7 700 vozů). Poptávka po SUV modelech KAROQ, KODIAQ a KAMIQ je nadále vysoká. 11. listopadu se v Praze konala světová premiéra čtvrté generace modelu ŠKODA OCTAVIA. Nejprodávanější vůz značky má emotivnější vzhled, je prostornější, bezpečnější a nabízí ještě více možností konektivity než kdy předtím a má tak nejlepší předpoklady k tomu, aby navázal na úspěchy svých předchůdců.

Infografika_2019_Monthly_NOVEMBER_CZ

Alain Favey, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu, zdůrazňuje: „Celosvětově se pohybujeme nad úrovní trhu, výjimkou je Čína, kde se v důsledku setrvale oslabujícího trhu dostáváme pod tlak. Pro úspěch je rozhodující naše produktová ofenzíva. Vedle úspěšných SUV modelů nabízíme nové modely SCALA, KAMIQ, první vozy iV – SUPERB iV a CITIGOe iV, a také novou generaci modelu OCTAVIA, které nadchnou naše zákazníky.“

západní Evropě dodala ŠKODA v listopadu 41 700 vozů, což v porovnání s minulým rokem představuje pokles o 3,6 % (listopad 2018: 43 300 vozů). V Německu, na největším evropském trhu značky ŠKODA, dodala automobilka zákazníkům 15 600 vozů a zaznamenala tak oproti minulému roku pokles o 9,5 % (listopad 2018: 17 300 vozů). Naopak dvouciferným tempem rostla ŠKODA v listopadu ve Francii (3 400 vozů; +17,0 %), Španělsku (2 500 vozů; +15,4 %), Švýcarsku (2 000 vozů; +13,5 %) a v Řecku (400 vozů; +71,4 %).

Ve střední Evropě vzrostly dodávky zákazníkům o 3,9 % na 19 200 vozů (listopad 2018: 18 500 vozů). Na domácím českém trhu dodala ŠKODA v listopadu zákazníkům 8 100 vozů, což představuje nárůst o 5,7 % (listopad 2018: 7 700 vozů). Dvouciferný růst zaznamenala automobilka v Maďarsku (1.400 vozů; +28,0 %) a Chorvatsku (400 vozů; +29,6 %).

Ve východní Evropě bez Ruska dodala ŠKODA svým zákazníkům 4 300 vozů, což v porovnání s loňským rokem představuje pokles o 3,2 % (listopad 2018: 4 400 vozů). Dodávky zákazníkům na Ukrajině vzrostly o 18,3 % na 600 vozů (listopad 2018: 500 vozů).

V Rusku vzrostly dodávky ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 10,5 % na 9 100 vozů (listopad 2018: 8 200 vozů).

Číně, na svém celosvětově největším trhu, dodala ŠKODA v listopadu zákazníkům 27 100 vozů, což v porovnání s loňským představuje pokles o 3,2 % (listopad 2018: 28 000 vozů). Současný vývoj tamního celkového trhu s osobními vozy se tak odráží na dodávkách vozů ŠKODA.

V Indii zaznamenala značka ŠKODA 1 300 dodávek vozů zákazníkům, což ve srovnání s minulým rokem odpovídá poklesu o 8,1 % (listopad 2018: 1 400 vozů).

Dodávky vozů značky ŠKODA v listopadu 2019 (v kusech, zaokrouhleno, po jednotlivých modelech; +/- v procentech oproti stejnému měsíci loňského roku):
ŠKODA OCTAVIA (32 200; +3,8 %)
ŠKODA KODIAQ (16 700; +11,8 %)
ŠKODA KAROQ (13 800; +12,5 %)
ŠKODA FABIA (11 100; -28,9 %)
ŠKODA RAPID (10 000; -37,0 %)
ŠKODA KAMIQ (9 400; +86,3 %)
ŠKODA SUPERB (9 100; -23,7 %)
ŠKODA SCALA (6 300; –)
ŠKODA CITIGO (prodej pouze v Evropě: 400; -89,7%)