Úspěšné týmy Smart Mobility Hackathonu získají možnost spolupráce se ŠKODA AUTO DigiLabem

› ŠKODA byla oficiálním partnerem mezinárodní akce ,Smart Mobility Hackathon‘ v Praze
› Akce, které se zúčastnilo 20 týmů ze 13 zemí, začala ve ŠKODA AUTO DigiLabu
› Vítězný tým vytvořil inteligentní systém, který dokáže zrychlit provoz metra. Cestující jsou směřováni na nástupišti do vagónů podle jejich obsazenosti
› Partnerskou cenu ŠKODA AUTO získal tým Incinity s projektem podporujícím chytrou mobilitu ve městech
› ŠKODA AUTO DigiLab analyzuje a vyvíjí nápady pro mobilitu budoucnosti

Mladá Boleslav, 20. března 2017 – V neděli večer v pražském kreativním prostoru DUP36 úspěšně vyvrcholil Smart Mobility Hackathon. Během čtyřdenní akce, která se konala od 16. do 19. března, vyvíjeli účastníci bez přerušení nové nápady pro Smart Cities a pro mobilitu budoucnosti. Úspěšné týmy dostanou možnost rozvinout svůj projekt ve spolupráci s týmem ŠKODA AUTO DigiLab. Tým Incinity navíc získal partnerskou cenu ŠKODA AUTO – zapůjčení vozu ŠKODA KODIAQ na víkend.

„ŠKODA je pevně odhodlána etablovat vedle klasické výroby automobilů i nové digitální oblasti podnikání,“ říká Andre Wehner, Chief Digital Officer společnosti ŠKODA AUTO. „Máme zájem také o dialog s kreativními lidmi mimo naši společnost. Při Hackathonu pro řešení chytré mobility představili účastníci celou řadu zajímavých nápadů pro Smart Cities. Předložené projekty ukazují, jak silně konektivita a digitální služby v budoucnosti ovlivní a ulehčí naši mobilitu. Nyní se těším na to, jak spolu s úspěšnými týmy budeme ve ŠKODA AUTO DigiLabu rozvíjet nové nápady,“ dodává Wehner.

Jak je možno snižovat emisní zátěž ve městech? Jakou roli přitom budou hrát elektromobily? A jak mohou nové technologie dobíjení učinit elektromobily pro aktivní obyvatele velkoměst ještě atraktivnějšími? Mohou například autonomně řízené vozy nabídnout ještě další podněty? A jak budou trávit čas jízdy pasažéři, kteří už sami nebudou držet volant? Těmto a dalším otázkám se věnovali účastníci mezinárodní akce Smart Mobility Hackathon v Praze.

20 týmů ze 13 zemí během čtyřdenní akce, konané od 16. do 19. března 2017 vyvíjelo kreativní koncepty, týkající se Smart Cities, zelené mobility a konektivity. Každá skupina se skládala z jednoho kreativce, jednoho designéra a jednoho programátora. Poté, co se trio spolu seznámilo a vybralo téma, byl v pátek zahájen 48hodinový kreativní maraton. Vizionář skupiny nejprve po dohodě se svými kolegy v týmu vyvinul možná řešení pro příslušný problém. Designér vyhodnotil technickou proveditelnost a navrhl názorné příklady. Finální realizace se pak ujal programátor. Po dvoudenním neustálém přemýšlení, ťukání do klávesnice a spěšného vývoje prezentovaly týmy na hackathonu své výsledky odborné porotě. Paleta výsledků se pohybovala od prototypů produktů přes beta-systémy až po aplikace pro chytré telefony, téměř zralé pro sériové nasazení. Nejinovativnější myšlenku představili tým RED studentů ČVUT v Praze, který se zabýval efektivnějším využíváním městské hromadné dopravy – jejich řešením je vytvoření inteligentního systému, který dokáže zrychlit provoz metra. Cestující jsou směřováni na nástupišti do vagónů podle jejich obsazenosti.

Vítězný tým se radoval z peněžité prémie ve výši 5 000 eur od pořadatele CEE Hacks Insane Business Ideas. Zároveň bude moci rozvíjet svůj projekt ve spolupráci s partnery Smart Mobility Hackathonu, včetně spolupráce s týmem ŠKODA AUTO DigiLab.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová převzala nad akcí Smart Mobility Hackathon záštitu. Akce byla zahájena 16. března V prostorách ŠKODA AUTO DigiLabu, oficiálního partnera akce. Pro značku ŠKODA jsou digitalizace, konektivita a nová řešení, související s mobilitou, hlavními pilíři její Strategie 2025. Vlastní ŠKODA AUTO DigiLab je koncipován jako rychle reagující start-up informačních technologií. Tato ideová dílna vyvíjí nové modely podnikání, nová řešení a nové produkty. Automobilka přitom sází na intenzivní kontakt s externími kreativními mozky.

Prostřednictvím internetové stránky http://www.skodadigilab.com mohou vývojáři, programátoři a designéři, stejně jako inovativní firmy, představit slibné projekty, které se nabízí pro spolupráci se společností ŠKODA AUTO při vývoji nových digitálních projektů se zaměřením na služby konektivity a mobility.