ŠKODA AUTO DigiLab posiluje svou platformu pro carsharing HoppyGo. Zakládá nový společný podnik

Fúzí carsharingové služby HoppyGo, kterou založil ŠKODA AUTO DigiLab, se SmileCar Leo Expressu se ŠKODA AUTO stává jedním z poskytovatelů peer-to-peer carsharingu v České republice.

› Společný podnik umožňuje kombinaci carsharingu s autobusovou a železniční dopravou
› ŠKODA AUTO je nyní jedním z nejdůležitějších hráčů v peer-to-peer carsharingu v České republice
› ŠKODA AUTO DigiLab posiluje inovační a vývojovou kompetenci české automobilky

Mladá Boleslav, 6. dubna 2018 – Platforma pro sdílení aut HoppyGo fúzuje s jinou carsharingovou službou SmileCar od Leo Expressu. Vzniká tak nová možnost propojení půjčování aut s autobusovou a železniční dopravou. Zákazníci budou moci veškeré nabídky uceleného konceptu mobility objednávat a vyúčtovávat prostřednictvím jediné mobilní aplikace. A protože je HoppyGo i nadále značkou ŠKODA AUTO DigiLabu, zůstává ŠKODA AUTO DigiLab současně poskytovatelem peer-to-peer carsharingu v České republice. ŠKODA AUTO tak učinila další krok na cestě od čistě tradičního výrobce automobilů k poskytovateli služeb mobility.

„ŠKODA chápe mobilitu jako ucelený systém, sestávající z vozidel a služeb. ŠKODA AUTO DigiLab tento koncept důsledně realizuje, vznikají v něm nejrůznější nové obchodní modely,“ říká Andre Wehner, Chief Digital Officer české automobilky. „Nový společný podnik ŠKODA AUTO DigiLabu přitom v praxi realizuje dva důležité prvky: sdílenou ekonomiku a multimodální mobilitu s propojením více druhů dopravy,“ řekl Wehner při prezentaci společného podniku v Praze.

Jarmila Plachá, vedoucí ŠKODA AUTO DigiLabu, zdůrazňuje: „Peer-to-peer carsharing je jedním z nejdůležitějších trendů mobility. Se společným podnikem HoppyGo tento koncept rozšiřujeme o multimodální dopravu. HoppyGo je důležitým krokem v dalším vývoji komplexních služeb mobility,“ dodává Plachá.

„Náš společný projekt nabízí řešení všech dnešních problémů s dopravou, ať už s její udržitelností, infrastrukturálními omezeními ve městech a na silnicích, či problémů s dopravní obslužností. Naším cílem je, aby byl carsharing od HoppyGo dostupný v celém regionu střední Evropy a zejména tam, kde již staví vlaky a autobusy Leo Express,“ uvádí CEO společnosti Leo Express, Peter Köhler.

ŠKODA AUTO dnes nový společný podnik představila při zahájení akce ,Smart Mobility Hackathon‘ v Praze. Při této soutěži, kterou ŠKODA AUTO DigiLab podporuje z pozice partnera a spoluorganizátora, zúčastněné týmy navrhují a vyvíjejí projekty individuální mobility budoucnosti.

ŠKODA AUTO DigiLab nejprve etabloval HoppyGo v Praze. Majitelé aut, kteří chtějí své vozy pronajímat, a zájemci o tuto službu se velice rychle a jednoduše vzájemně najdou pomocí aplikace v chytrém telefonu. Do poolu vozidel patří vedle různých modelů značky ŠKODA i vozy jiných značek.

Zapojení železniční a dálkové autobusové dopravy a integrace platformy „SmileCar“ nyní nabídku povyšuje na novou úroveň: v budoucnu mohou uživatelé HoppyGo od své aplikace dostávat i návrhy na multimodální kombinace svých cest, tedy kombinace několika dopravních prostředků. V návaznosti na dálkové autobusové a vlakové spoje si lze v cílové destinaci jednoduše pronajmout soukromé auto. Stále více uživatelů HoppyGo proto své vozy přistavuje do blízkosti zastávek dálkových autobusů nebo nádraží. Díky společnému podniku je nyní k dispozici více než 750 automobilů – s rostoucí tendencí. Nabídka carsharingu se zaměřuje zejména na mladé uživatele, pro které význam vlastnictví osobního vozu ustupuje do pozadí. Atraktivní je tato nabídka i pro lidi, kteří se vlastnictví vozu nechtějí vzdát a současně jsou otevřeni nových konceptům mobility.

ŠKODA AUTO DigiLab spojuje schopnost inovovat a kompetenci digitálního vývoje
Digitalizace a konektivita jsou dva důležité pilíře Strategie ŠKODA 2025. S tímto programem budoucnosti se společnost ŠKODA AUTO připravuje na budoucí změny ve společnosti a v automobilovém průmyslu. ŠKODA AUTO DigiLab přitom slouží jako centrální vývojová dílna nových digitálních řešení, služeb a technologií. HoppyGo je stejně jako ŠKODA AUTO DigiLab inovativním startupem. Myšlenkový inkubátor značky ŠKODA chápe sám sebe jako součást startupové scény a neustále hledá nové možnosti spolupráce s jinými kreativními subjekty v oboru informačních technologií.