ŠKODA AUTO slaví 100 let republiky rekordem, do Lví stopy se vydaly stovky cyklistů

› Milan „Forrest“ Silný dokončil trať ve tvaru dvouocasého lva, během 13 dnů ujel přes 1900 km
› Na rekordní jízdě participovaly stovky amatérských cyklistů, kteří se připojili v různých místech České republiky
› Dobrá věc se podařila: ŠKODA AUTO předala Kontu Bariéry šeky na 150 000 Kč, za které se pořídí speciální kola handbike pro dvojici handicapovaných dětí

Mladá Boleslav, 8. června 2018 – ŠKODA AUTO se společně s cyklistickým nadšencem Milanem Silným těší ze světového rekordu. Lví stopa dlouhá přes 1900 km, vedoucí po silnicích a cestách České republiky, byla úspěšně zdolána. Od soboty 26. května do čtvrtka 7. června absolvoval cyklistický nadšenec Milan „Forrest“ Silný trať ve tvaru dvouocasého lva. Na cestě se k němu připojilo 150 spolujezdců. Akce tak splnila požadavky oficiálně uznatelného rekordního zápisu – jednak v počtu lidmi ujetých kilometrů a jednak ve velikosti GPS obrazce vyobrazeného v prostředí mapového rozhraní Mapy.cz s tématikou národního symbolu, který ve světě zatím nemá obdoby.

Sté výročí založení Československa zasluhuje speciální pozornost. ŠKODA AUTO se proto jako hrdý cyklistický partner rozhodla dostat nejširší veřejnost do sedel bicyklů a oslavit významný rok české historie radostí z pohybu – a to po velmi nevšední trase. Pomohl jí k tomu Milan „Forrest“ Silný, který celou více než 1900 km dlouhou trať ve tvaru národního znaku absolvoval. Přezdívku „Forrest“ získal z legendární filmové předlohy Forresta Gumpa. Na rozdíl od něj měl ale český „Forrest“ cestu předem vytyčenou a cíl přesně daný. V průměru urazil denně 149 kilometrů s tím, že nejkratší úsek měřil 75 km a nejdelší 190 km.

„Když jsem v loňském roce ujel 1000 kilometrů bez přestávky, hledal jsem něco, čím bych to překonal. Dlouho jsem nemohl na nic přijít, až mě oslovila ŠKODA AUTO s tímto projektem, na který jsem nadšeně kývl. V Česku žije přes 10 milionů lidí, mnozí z nich jsou špičkoví cyklisti. A když osloví zrovna vás, tak se to odmítnout nedá,“ vysvětlil svou motivaci Milan Silný.

V průběhu jízdy se k „Forrestovi“ přidávali jednotliví jezdci nebo rovnou celé rodiny na libovolných úsecích, neboť každý den byl rozčleněn do několika dílčích částí o délce přibližně 20 km. Celkem se připojilo 150 cyklistů. Nejmladšímu účastníkovi byly 2 roky, nejstaršímu pak 75 let. Milan „Forrest“ Silný je však doposud jediným, kdo na bicyklu Lví stopu absolvoval celou. Na řadě míst se setkal s vřelým přijetím – například v Přílepech u Rakovníku pro něj místní připravili grilování, v Poděbradech zase dostal lázeňské oplatky a v Plzni světoznámé pivo. V doprovodu vozu ŠKODA OCTAVIA vyrazil z pražské Podbaby v sobotu 26. května v 9.00 hodin a na stejném místě svou pouť zakončil ve čtvrtek 7. června v 19.00 hodin. Tam mu také komisař z agentury Dobrý den předal certifikát potvrzující platnost nového rekordu.

Nejen o rekordu a radosti z pohybu však je Lví stopa. V souladu s jedním ze 4 pilířů politiky společenské odpovědnosti myslí ŠKODA AUTO rovněž na handicapované spoluobčany. Mimochodem i pro ně jsou na trati Lví stopy připraveny vhodné úseky. A aby se jich mohlo zapojit ještě více, mladoboleslavská automobilka zajistila ve spolupráci s Kontem Bariéry dvěma dětem speciální kolo handbike, které se pohání rukama. Na tento účel věnovala 150 000 Kč. Prvním, kdo šek na kolo dostal, byl sedmiletý Daniel. Tomu ho předal přímo na trase Milan „Forrest“ Silný. O několik dnů později byl darován šek na druhý handbike desetileté Monice.

Úvodní část Lví stopy sice patří minulosti, ale její myšlenka žije dál. Unikátní spojení oslav 100. výročí založení republiky, sportovního výkonu a společensky prospěšné aktivity v režii ŠKODA AUTO a jejich partnerů pokračuje, a pokud tomu počasí dovolí, bude trvat až do konce září letošního roku. I nadále je k dispozici všech 100 cyklotras různé obtížnosti, vedoucích kolem zajímavých míst po ČR. ŠKODA i nadále vyzývá všechny aktivní občany bez ohledu na věk a sportovní kondici, aby se stali součástí připomínky stého výročí založení Československa. Zúčastnit se mohou všichni, od jednotlivců až po firemní nebo zájmové skupiny, s cílem absolvovat jedinou trasu nebo strávit na kole celý den. V polovině září pak budou akce na Lví stopě gradovat firemní štafetou. Skutečným závodem pro 100členná družstva.

Na webu https://lvistopa.cz bude i nadále zveřejňován obsah týkající se bezpečnosti. V rámci projektu „Bezpečný pátek“ se ŠKODA AUTO zaměřuje nejen na motoristy, ale i na ostatní účastníky silničního provozu včetně cyklistů. Pravidelně bude přinášet rady, tipy a nápady užitečné všem vyznavačům cyklistiky. Právě oni patří na silnicích k těm nejzranitelnějším.