Češki premijer Petr Fiala u poseti budućoj fabrici Škoda automobila u Vijetnamu

› Petr Fiala, premijer Češke Republike, posetio je Škodin pogon za proizvodnju automobila u Vijetnamu kako bi video kako teku radovi na izgradnji hale za montažne trake
› Prve isporuke uvezenih evropskih modela očekuju se već u junu, lokalna CKD proizvodnja za 2024.
› Vijetnam kao kapija u zemlje ASEAN-a: Škoda Auto preuzima stratešku ulogu u Volkswagen Brand Group u regionu ASEAN-a

Beograd, 4. maj 2023 – Češki premijer Petr Fiala posetio je budući pogon za proizvodnju automobila brenda Škoda koji se nalazi u vijetnamskoj pokrajini Quảng Ninh. Tokom posete premijer se sastao sa Martinom Jahnom, članom Uprave Škoda Auto za prodaju i marketing, sa predstavnicima brenda i njegovog lokalnog partnera Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor), kao i vijetnamskim predsednikom Võ Văn Thưởngom i premijerom Phạm Minh Chính. Svrha zvanične posete bila je pokazivanje podrške češkog političara poslovanju proizvođača automobila u Vijetnamu. Škoda preuzima ulogu strateškog vođstva za Volkswagen Brand Group u zemljama ASEAN-a, pri čemu Vijetnam igra stratešku ulogu. Cilj je maksimizacija potencijala rasta Grupe u regiji koja je ekonomski vrlo atraktivna.

„Saradnja sa lokalnim partnerom u Vijetnamu označava prekretnicu u strategiji internacionalizacije kompanije Škoda Auto: ulazak na tržište otvara put pristupu daljim tržištima u regiji ASEAN. Kako bismo što pre mogli da iskoristimo veliki prodajni potencijal, već smo intenzivno počeli da radimo na razvoju prodajne mreže: otvaramo prva partnerska zastupništva, počevši od Hanoja, a zatim u Da Nangu i Ho Chi Minh Cityju, a već u junu ćemo uvesti prva vozila iz Evrope.“ – Martin Jahn, član Uprave Škoda Auto za prodaju i marketing

Vijetnam kao ulaz u regiju ASEAN
Češki proizvođač automobila preduzima važan korak u svojoj strategiji internacionalizacije izgradnjom proizvodnog pogona u vijetnamskoj pokrajini Quảng Ninh u koji je uložio TC Motor. Vijetnam predstavlja strateški ulaz kompanije prema dinamičnim tržištima ASEAN-a i široj indo-pacifičkoj regiji: ASEAN je trenutno najbrže rastuća regija na svetu, s jakim ekonomijama nekih zemalja koje rastu do 8% godišnje. Predviđeni obim prodaje za 2030. takođe je visok, preko 4,5 miliona vozila.

Poseta češkog premijera Petra Fiale šalje važan signal da planove širenja češkog proizvođača automobila podržava vlast na najvišem nivou. Premijer je lokalnim predstavnicima fabrike dao podršku. Visoki predstavnici Vlade i predstavnici vijetnamske partnerske kompanije TC Motor takođe su iskoristili priliku da upoznaju goste s planovima za budućnost vijetnamsko-češke saradnje.

Ulazak kompanije Škoda Auto na vijetnamsko tržište omogućava da iskoristi sinergije koje nudi geografska blizina Indije: lokalna proizvodnja serije modela Kushaq i Slavia napravljenih u Indiji iz CKD (potpuno srušenog) formata počeće već u 2024. u novoj fabrici u provinciji Quảng Ninh.

Prodajne aktivnosti na tržištu trebale bi da počnu za samo nekoliko meseci: lokalni partner TC Motor počeće s prodajom prvih evropskih modela ovog leta, s prvim dilerstvima planiranim u područjima metropola Hanoi i Ho Chi Minh City, kao i jednom od najvećih gradova Vijetnama, Da Nang. Srednjoročni do dugoročni cilj je proširenje dilerske mreže Škoda Auto na više od 50 partnera, pogotovo jer prodajni potencijal izgleda obećavajuće: Brend predviđa godišnju prodaju od 30.000 jedinica u narednim godinama, s porastom te brojke na više od 40.000 jedinica nakon 2030.

Počevši od 2023. godine, češki proizvođač automobila planira da postepeno uvozi seriju modela Karoq i Kodiaq iz Evrope, a zatim Octavia i Superb 2024. Osim toga, potpuno električni Enyaq iV proširiće lokalnu ponudu modela u budućnosti. Sva ova vozila stići će potpuno izgrađena iz Evrope.

Škoda web stranica sada je dostupna i vijetnamskim kupcima, prilagođena njihovim potrebama i lokalnom tržištu. Dizajnirana u skladu s novim korporativnim identitetom (CI), web stranica pruža informacije o budućim izdanjima, proizvodima i planiranim događajima za kupce.

Škoda Auto ima odgovornost Grupe u regiji
Škoda Auto već ima odgovornost ispred Grupe u Indiji u okviru projekta India 2.0. Ova odgovornost će se značajno povećati ulaskom kompanije na vijetnamsko tržište. Češki proizvođač automobila dobio je zadatak strateškog vođenja Volkswagen Brand Group Volume u regiji ASEAN i razvoja regionalne strategije za ova važna tržišta u razvoju. Cilj je pozicioniranje Škode kao snažnog brenda na lokalnom nivou i osiguranje profitabilnog dugoročnog rasta. S obzirom na odgovornost kompanije Škoda Auto za globalni razvoj trenutne platforme MQB A0, Vijetnam i regija ASEAN predstavljaju važnu bazu kupaca za Škoda proizvode koji koriste ovu platformu.

Dodatne informacije

Fotografije