Škoda Auto: Novi krovni fotonaponski sistemi doprinose naporima za proizvodnju bez ugljenika

› Škoda Auto je u saradnji sa ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO u svojim proizvodnim i logističkim zgradama u Mlada Boleslavi postavila više od 5.400 fotonaponskih modula
› Očekuje se da će solarni sistemi generisati više od 2 GWh električne energije bez emisija na godišnjem nivou
› Nove fotonaponske instalacije označavaju još jednu prekretnicu u Škodinim naporima da postigne neutralnost ugljenika u svojim češkim fabrikama do kraja decenije

Beograd, 9. novembar 2023 – Škoda Auto utire put proizvodnji bez ugljenika u svojim češkim pogonima do kraja decenije. U saradnji sa ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO, proizvođač automobila pustio je u rad tri krovna fotonaponska sistema u svojoj glavnoj fabrici u Mladá Boleslavi i logističkom centru Škoda Parts Center. Pokrivajući površinu od preko 10.000 m², što odgovara površini više od 15 teniskih terena, a očekuje se da će nova solarna elektrana sa svojih više od 5.400 fotonaponskih modula proizvoditi više od 2 GWh električne energije bez emisija na godišnjem nivou. Ova izlazna energija mogla bi u potpunosti da napuni približno 25.000 Enyaq 85 automobila.

„U kompaniji Škoda Auto kontinuirano procenjujemo i radimo na smanjenju emisije ugljenika. Kao deo naše Next Level – Škoda Strategy 2030, „Zelena proizvodnja” centralni je stub našeg plana kroz ovu deceniju transformacije i naših ambicioznih napora u pogledu održivosti. Prihvatajući ovaj izazov holistički s našim partnerima, ovu elektranu smatramo ključnom za postizanje našeg ambicioznog, ali dostižnog cilja: pogoniti proizvodnju vozila i komponenti u potpunosti koristeći ugljenično neutralnu energiju u našim češkim pogonima do 2030. godine.“

Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku

Predsednik Uprave ČEZ-a, Daniel Beneš, komentariše: „U ČEZ-u marljivo radimo na dekarbonizaciji i osiguravanju bezbednosti snabdevanjem energijom. Naš cilj je proizvodnja 6 GW iz obnovljivih izvora do 2030. i postizanje ugljenične neutralnost u proizvodnji energije do 2040. Kao vodeća energetska kompanija u Češkoj Republici, predani smo pružanju podrške privatnim i industrijskim kupcima u smanjenju njihove emisije ugljenika. Fotonaponska elektrana u Škoda Auto savršeno se uklapa u ostvarenje ovih ciljeva.“

Generalni direktor ŠKO-ENERGO, Tomáš Kubín, opisuje ambiciozan opseg novog fotonaponskog sistema u glavnoj fabrici Škoda Auto: „Ovaj projekat je osmišljen za generisanje preko 2 GWh električne energije bez emisija godišnje i predstavlja još jedan veliki korak prema neutralnoj proizvodnji energije za Škoda Auto. Postavljanje 5.468 solarnih modula na krovove tri hale zaista je bio zahtevan poduhvat. Završetak još jednog projekta sa Škoda Autom i ČEZ-om, nakon naše uspešne instalacije u Servisnom centru u Kosmonosyu 2019. godine, jača naše snažno partnerstvo.“

Stručnost u obnovljivim izvorima energije – saradnja s ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO
Prva saradnja između Škoda Auto, ČEZ ESCO i dobavljača energije ŠKO-ENERGO na solarnim sistemima započela je krajem 2019. Solarni moduli u servisnom centru Škoda Auto u Kosmonosyju postavljeni su na površini od otprilike 2200 m² i generišu više od 450 MWh godišnje, pokrivajući gotovo 17% energetskih potreba Servisnog centra.

U februaru 2021. Škoda Auto je sklopila prošireno partnerstvo sa ŠKO-ENERGO i ČEZ ESCO s ciljem izgradnje solarne elektrane koja se sastoji od ukupno 5.468 najmodernijih fotonaponskih modula: 3.020 panela na Škoda Parts Centru, 1.328 panela na U6C hali i 1.120 panela na hali M12L. Ovi moduli će osigurati nominalnu snagu od 2.146 vršnih kilovata (kWp).

Solarni uspeh Škoda Auto-a u pogonima u Aurangabadu i Pune u Indiji
Škoda Auto unapređuje proizvodnju održive energije u svojim pogonima na međunarodnom nivou. U Indiji, fotonaponski sistem u fabrici Aurangabad povezan je s mrežom od 2018. Generišući više od 1.440 MWh samo u prošloj godini, smanjio je zavisnost elektrane o kupljenoj energiji za 40%.

Krovna solarna elektrana u fabrici Chakan u Puneu proširena je u februaru 2023. S performansom od 18,5 MWp, sada je sposobna da proizvede do 26.600 MWh električne energije godišnje, pokrivajući do 30% potrošnje električne energije na lokaciji. Elektrana efikasno nadoknađuje više od 28% emisija CO₂ iz godišnje proizvodnje vozila u pogonu.

Posvećenost Škoda Auto održivosti i ugljeničnoj neutralnosti
U skladu sa svojom Next Level – Škoda Strategy 2030, proizvođač automobila je postavio specifične ciljeve za zaštitu okoline kroz područja „GreenFactory“, „GreenProduct“ i „GreenRetail“. Među njima, postizanje CO₂-neutralne proizvodnje u tri pogona u Češkoj Republici do 2030. ključni je cilj u okviru stuba „Zelena proizvodnja“. Proizvodni pogon Vrchlabí postigao je ovu prekretnicu još 2020. Različite mere koje je usvojio češki proizvođač automobila kako bi rigorozno smanjio ekološki otisak svojih poslovnih aktivnosti obuhvataju ceo lanac vrednosti.

Dodatne informacije

Fotografije