NEWSLETTER PRO OBYVATELE OKOLÍ ZÁVODU ŠKODA AUTO KVASINY 4/2019

Milí čtenáři,

je pro mě velkou ctí vás oslovit z nového vydání již tradičního newsletteru pro obyvatele okolí závodu Kvasiny. Od 1. července jsem nastoupil na post vedoucího závodu ŠKODA AUTO v Kvasinách po Jiřím Černém, pod jehož vedením prošel závod největší modernizací a také nejvýznamnějším rozšířením ve své historii.

Moje profesní kariéra je poměrně pestrá, ve své nové pozici využiji zkušenosti, které jsem získal v celé řadě vedoucích pozic v automobilovém průmyslu. Ve společnosti ŠKODA AUTO jsem byl dosud zodpovědný za výrobu modelů ŠKODA FABIA a SCALA v mateřském závodě v Mladé Boleslavi. O to více si cením nabídky ujmout se tak zodpovědné role, jakou je vedení celého závodu.

Ovšem jak nejspíš víte, závod Kvasiny není jen velkým a významným provozem v rámci společnosti ŠKODA AUTO, ale také jedním z nejmodernějších výrobních zázemí celého koncernu Volkswagen. V Kvasinách využíváme nejmodernější technologie, a další inovace nás čekají.

V současné době vrcholí přípravy k zahájení výroby našeho prvního plug-in hybridního modelu ŠKODA SUPERB iV, což vyžaduje řadu nových postupů a technologií. Zaměstnanci se školí na nové, specializované činnosti a závod disponuje ultramoderním kompetenčním centrem pro pokročilé testování vozidel, včetně vozů s elektrickým pohonem.

Pevně věřím, že spolu se zkušeným týmem spolupracovníků v závodě Kvasiny budeme pokračovat v úspěšném kurzu a že ještě více rozvineme dlouhodobě dobré vztahy s místními obcemi a občany.

Společenská odpovědnost je jednou ze zásadních aktivit celé společnosti ŠKODA AUTO a aktivity realizované ve spolupráci se sociálním partnerem Odbory KOVO nejen v okolí výrobního závodu v Kvasinách jsou toho dobrým důkazem.

Stačí připomenout jen některé z nedávných investic do infrastruktury či veřejných služeb, podporu místní městské policie a zřízení služebny cizinecké policie v Solnici, finanční dar rychnovské nemocnici, výstavbu dětských hřišť nebo vysázení téměř 24 000 stromků na různých místech Rychnovska. Nedávno jsme podpořili i průzkum veřejného mínění obyvatel v regionu pomocí platformy Trendaro, o němž si můžete, stejně jako o dalších aktivitách závodu, který si letos připomíná 85 let existence, přečíst na následujících řádcích.

Přeji Vám inspirativní čtení a hezký závěr léta.

Miloš Halbich
vedoucí závodu ŠKODA AUTO v Kvasinách

HOP5330

ŠKODA AUTO zahájila výrobu modernizovaného modelu ŠKODA SUPERB

Přesně 19. července sjel z výrobní linky v Kvasinách první modernizovaný automobil ŠKODA SUPERB. Oblíbeného vozu, který představuje vrcholný model v nabídce české značky, se dosud vyrobilo 1,25 milionu exemplářů a stále patří mezi nejžádanější vozidla své kategorie.

ŠKODA begins serial production of its revised SUPERB flagship

Omlazené provedení se pozná podle nové přídě s větší maskou chladiče a dvojitých lamel, zezadu upoutá nápadný nápis ŠKODA místo loga výrobce. Zásadní modernizaci představují pokročilé matrixové světlomety, které k osvětlení vozovky používají výkonné LED zdroje jak pro potkávací, tak pro dálková světla.

Další důležitou modernizací jsou asistenční systémy z vozů vyšších tříd, například čtení dopravních značek propojené s tempomatem.

Díky tomuto technicky pokročilému zařízení dokáže vylepšený model ŠKODA SUPERB automaticky upravit nastavenou rychlost podle dopravního značení.

SUPERB_SCOUT_06-1920x1280

Vůz je standardně vybaven systémem Front Assist, jehož součástí je nyní i ochrana chodců. Systém upozorní v první fázi na možnou srážku kontrolkou i tónem, posléze krátkým přibrzděním. Pokud řidič nereaguje, vůz dokáže zcela zastavit a zabránit střetu.

Všechny varianty této vrcholné modelové řady vyrábí automobilka ŠKODA v závodě v Kvasinách. Ještě v letošním roce zde bude zahájena i výroba modelu ŠKODA SUPERB iV s plug-in hybridním pohonem.

ŠKODA AUTO podpořila výstavbu 16 workoutových hřišť v regionu Rychnovska

Jedním z oblíbených sportů dětí a dospívajících je adrenalinová venkovní disciplína parkour, založená na překonávání rozličných překážek.

ŠKODA AUTO proto vloni podpořila výstavbu celkem 16 hřišť, která slouží jak dětem, tak sportovně založené mládeži. První z hřišť bylo otevřeno letos 6. června v Rychnově nad Kněžnou, další sportoviště si užívají mimo jiné v Deštném, Opočně, Vamberku, Černíkovicích, Synkově, Kostelci nad Orlicí, Častolovicích, Česticích, Skuhrově, Solnici, Dobrušce a v Libli.

Hřiště v Kvasinách budou nákladnější stavbou. Začne se stavět v průběhu roku 2019.

Parkourové-hřiště

Věděli jste, že…

… se směsný komunální odpad produkovaný ve ŠKODA AUTO neskládkuje, ale je energeticky využíván?
… se ŠKODA AUTO snaží co nejvíce minimalizovat skládkování odpadů, které vznikají z její produkce?
… automobilka klade důraz na správné třídění odpadů?
… probíhá kampaň „Plast – na lidi past“, jejímž cílem je také zamyšlení nad používáním plastů v našem běžném životě?
… se i zaměstnanci mohou aktivně podílet na akcích s ekologickým tématem, jako je např. Ukliďme Česko?
… ŠKODA recykluje 42 % z celkové spotřeby vody?
… ŠKODA do konce letošního roku dokončí výměnu hořáků na zemní plyn za nízkoemisní?

Výzva Pět minut pro Rychnovsko pomůže zlepšit situaci ve vaší obci nebo jejím okolí

ŠKODA AUTO podpořila průzkum veřejného mínění obyvatel Rychnovska. Výsledky pomohou nasměrovat podpůrné aktivity tam, kde jsou potřeba.

Nedávno spuštěný výzkum Trendaro (http://bit.ly/rychnovsko) se zaměřuje na problémy obyvatel Rychnovska, ať už jde o dopravní zácpy, nové možnosti parkování nebo rozšíření možností trávení volného času pro děti i dospělé. První výsledky ukázaly, že důležitými tématy v regionu jsou otázky spojené s bydlením a bezpečností, mezi další oblasti zájmu se řadí trávení volného času a úroveň zdravotnictví a sociálních služeb.

Vyplnit internetový dotazník lze velmi rychle, celý proces nezabere více než 5 minut. I proto se výzva občanům jmenuje Pět minut pro Rychnovsko. Stačí se zaregistrovat do online panelu Trendaro na www.trendaro.cz a vyplnit dva úvodní dotazníky. Trendaro tak pozná, že jste z Rychnovska, a zobrazí vám osm krátkých dotazníků týkajících se vašeho regionu a vaší obce. K dispozici je i aplikace pro Android v Google Play. Pro nejaktivnější účastníky jsou připravena slosování o zajímavé ceny.

KULTURNĚ-SPOLEČENSKÉ AKCE NA LÉTO/PODZIM 2019

AKTIVITA DATUM
Rodinný festival se ŠKODA AUTO (Sportovní areál Solnice)
1.9.

OČIMA PATRIOTŮ:
VLADIMÍR CICHY

1557212930-hop0006-web

VE ŠKODA AUTO
PRACUJE OD ROKU 1970

Před téměř 40 lety začínal v Kvasinách jako strojař, byl vedoucím technického rozvoje a později šéfem personalistiky. Dnes své znalosti a zkušenosti uplatňuje jako průvodce po závodě.

„Narodil jsem se ve východních Čechách, ale od druhé třídy jsem žil v Brně, kam jsme se s rodiči přestěhovali. Na Moravě jsem také vystudoval strojařinu. Na jaře roku 1970 mě provedli škodováckou svařovnou v Kvasinách, která na mě udělala obrovský dojem, a tak jsem do Škodovky nastoupil. Začal jsem praxí ve výrobě náhradních dílů. Po dvou měsících jsem přešel do konstrukční kanceláře technického rozvoje. S kolegou jsme navrhli podvěsný dopravník pro budoucí vozy, který se používal až do roku 2000. V tomto oddělení jsem strávil asi pět let. Poté jsem dělal energetika vodohospodáře.

Do technického rozvoje jsem se vrátil jako vedoucí a zůstal až do roku 1990. Tehdy jsem dostal nabídku na místo personalisty v Mladé Boleslavi. Škodovku převzal Volkswagen a personalistika se ve firmě začala modernizovat. Cílem naší práce bylo dostat firmu jako zaměstnavatele do širokého povědomí. Po pěti letech jsem se pak vrátil jako šéf personalistiky do závodu v Kvasinách.

Těší mě, že mohu být stále součástí Škodovky jako průvodce po závodu. Mladým lidem stále ukazuji, že by naše firma mohla být dobrým zaměstnavatelem i pro ně. Pro mě je tato značka srdeční záležitostí i proto, že se ve volném čase věnuji renovaci veteránu. Šest let jsem pracoval na Popularu Roadster z roku 1938, dokonce jsem za něj na první Škoda Classic Tour v roce 2014 dostal cenu za nejlepší veterán.”