Škoda Auto a ORLEN Unipetrol podepsaly memorandum o spolupráci s cílem rozšířit síť rychlonabíjecích stanic pro elektromobily

› Cílem memoranda je rozšířit infrastrukturu nabíjecích stanic a tím podpořit rozvoj elektromobility v České republice
› Organizaci a exekuci projektu zaštítí pracovní tým představitelů Škoda Auto, ORLEN Unipetrol a vybraných dodavatelů

Mladá Boleslav, 10. května 2023 – Škoda Auto a ORLEN Unipetrol uzavřely Memorandum o vzájemné spolupráci s cílem podpořit rozvoj elektromobility v České republice. Spolupráce povede k rozšíření nabíjecí infrastruktury a společnému úsilí o naplnění cílů z Národního akčního plánu čisté mobility. V současné době probíhá mapování významných lokalit napříč sítí čerpacích stanic ORLEN Benzina, která je stěžejní součástí této iniciativy.

„Pokračujeme v systematické podpoře výstavby infrastruktury v České republice. Díky podpisu memoranda počítáme s dalším nárůstem počtu strategicky umístěných dobíjecích hubů tak, aby se delší cesty s elektromobilem po celém území naší země staly ještě komfortnější.“

Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení automobilky Škoda Auto

„Již nyní máme na našich 55 čerpacích stanicích ORLEN Benzina v provozu bezkonkurenčních 225 dobíjecích bodů, což z nás dělá lídra mezi čerpacími stanicemi. V rozvoji této infrastruktury budeme i nadále pokračovat a v blízké budoucnosti osadíme vybrané lokality i vysoce výkonnými vysokorychlostními dobíjecími stojany. Počítáme s tím, že do konce roku započne projektování a v některých případech i výstavba na minimálně osmi lokalitách, které se nachází v koridorech tzv. transevropské dopravní sítě, tedy u těch nejdůležitějších tahů.“

Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol

Vysokorychlostní dobíjecí stanice s výkonem 150 kW na klíčových místech
Cílem spolupráce Škoda Auto a ORLEN Unipetrol je vybudovat rychlonabíjecí stanice s výkonem 150 kW a vyšším na klíčových místech s největším potenciálem pro tranzit elektromobilů. Nové nabíjecí huby budou umístěny v lokalitách, které vzejdou ze studie proveditelnosti, jež identifikuje ideální místa pro výstavbu stanic. V rámci spolupráce obě společnosti plánují také propojení veřejných nabíjecích stanic do jednotného systému tak, aby byly přístupné v sítích poskytovatelů dobíjecích řešení.

Na realizaci dohlédne tým odborníků
Projekt bude realizován ve dvou etapách. První etapa identifikuje tzv. „bílá místa“ na základě mapy stávajících nabíjecích stanic za účelem výstavby nových hubů s vysokorychlostními nabíječkami. Ve druhé integrační etapě bude Škoda Auto poskytovat poradenství při propojování nabíjecích stanic, aby byly zpřístupněny v dobíjecích platformách. Naplňování cílů bude řídit pracovní tým složený z představitelů obou společností a vybraných dodavatelů.