ŠKODA AUTO opět zvýšila tržby, dodávky vozů zákazníkům a provozní výsledek

› ŠKODA AUTO zaznamenala nejlepší první čtvrtletí v historii podniku
› Tržby se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 4,9 % na 4,5 miliardy eur
› Provozní výsledek vzrostl o 5,3 % na 437 milionů eur
› ŠKODA AUTO dodala v prvních třech měsících roku 2018 zákazníkům celkem 316 700 vozů (+ 11,7 %)
› Předseda představenstva ŠKODA AUTO Bernhard Maier: „Rekordní čísla u tržeb, dodávek zákazníkům i provozního výsledku ukazují, že rosteme ziskově a udržitelně.“

Mladá Boleslav, 27. dubna 2018 – ŠKODA AUTO pokračuje ve svém růstovém kurzu. Nikdy dříve nedosáhla česká automobilka v období od ledna do března vyšších tržeb, dodávek zákazníkům a provozního výsledku. Automobilka dodala zákazníkům na celém světě celkem 316 700 vozidel (+ 11,7 %). Za stejné období se provozní výsledek zvýšil o 5,3 % na 437 milionů eur a tržby vzrostly o 4,9 % na 4,5 miliardy eur.

skoda_vysledky_infograph_210x148_cz_07.indd „S pomocí naší Strategie 2025 jsme nastavili správný směr a rekordní čísla u tržeb, dodávek zákazníkům i provozního výsledku ukazují, že rosteme ziskově a udržitelně,“ říká předseda představenstva ŠKODA AUTO Bernhard Maier a dodává: „Kvůli pokračující vysoké poptávce po našich vozech pracujeme vysokým tempem na rozšíření našich výrobních kapacit.“

V prvním čtvrtletí roku 2018 se tržby společnosti ŠKODA AUTO zvýšily o 4,9 % na 4,547 miliardy eur (první čtvrtletí roku 2017: 4,334 miliardy eur). Provozní výsledek se zvýšil o 5,3 % na 437 milionů eur (první čtvrtletí roku 2017: 415 milionů eur). Rentabilita tržeb (Return on Sales) činí v současné době 9,6 %.

„ŠKODA AUTO opět dosáhla rekordních čtvrtletních výsledků – a to i přes náročné a konkurenční tržní prostředí. Základem zvýšené ziskovosti jsou zejména pozitivní efekty modelového mixu a růstu celkových prodejů,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO, zodpovědný za oblast financí a IT Klaus-Dieter Schürmann. „Díky atraktivnímu modelovému mixu, zvýšené poptávce po našich modelech KODIAQ a KAROQ i optimalizovaným výrobním nákladům se nám podařilo navázat na růstový kurs předchozího roku. Důsledný management nákladů a efektivnosti bude mít i nadále ve společnosti ŠKODA AUTO vysokou prioritu,“ dodává Schürmann.

Vedle nejprodávanějšího modelu ŠKODA OCTAVIA patří mezi motory růstu hlavně modely SUV KODIAQ a KAROQ. Od ledna do března 2018 dodal český výrobce automobilů zákazníkům po celém světě celkem 105 700 vozů OCTAVIA, což je o 2,6 % více než ve stejném období předchozího roku. Velké SUV ŠKODA KODIAQ si polepšilo o více než 500 % a v prvním čtvrtletí tak bylo dodáno celkem 38 100 vozů. Také model ŠKODA KAROQ, který byl na trh uveden minulý rok, přispívá k pozitivnímu vývoji: od ledna do března dodala ŠKODA AUTO 17 100 těchto kompaktních SUV. Druhým nejprodávanějším vozem po celosvětovém bestselleru ŠKODA OCTAVIA je ŠKODA FABIA. Dodávky zákazníkům u tohoto modelu zůstávají s 54 600 vozy v prvním čtvrtletí na úrovni předchozího roku.

ŠKODA AUTO pracuje do budoucna na širší růstové základně
V reakci na zásadní změny v automobilovém průmyslu formulovala ŠKODA AUTO svou Strategii 2025. Na jejím základě se chce společnost v klíčových oblastech aktivně podílet na budoucím vývoji odvětví v oblasti elektromobility, autonomního řízení a konektivity. Mezi další důležitá témata patří digitalizace produktů a procesů, vstupy na nové trhy a rozšíření klasické výroby automobilů o nové služby související s mobilitou. Tímto způsobem chce společnost ŠKODA AUTO růst ve dvou dimenzích: vedle rostoucích prodejů vozů mají nové oblasti podnikání založit růst na širším základě.

S aktuálně sedmi prodávanými modelovými řadami vozů nabízí ŠKODA AUTO nejrozsáhlejší produktové portfolio v historii společnosti. Pomocí studie ŠKODA VISION X nabídla tradiční česká značka na ženevském autosalonu atraktivní vhled na budoucí další model své úspěšné rodiny SUV. Navíc zde svou světovou premiéru slavila modernizovaná ŠKODA FABIA a poprvé se veřejnosti představil také nový špičkový model populární modelové řady SUV ŠKODA KODIAQ v provedení LAURIN & KLEMENT. Kromě toho ŠKODA AUTO představila na konci dubna městské SUV ŠKODA KAMIQ, exkluzivní model pro svůj celosvětově nejsilnější trh v Číně.

Skupina ŠKODA AUTO – ukazatele ve čtvrtletním srovnání, leden až březen 2018/2017*:

Leden – Březen 2018/2017
2018 2017 Změny v %
Dodávky zákazníkům vozů 316 700 283 500 +11,7
Dodávky zákazníkům, bez Číny vozů 237 500 216 700 +9,6
Výroba ** vozů 242 800 234 300 +3,6
Odbyt *** vozů 256 200 252 400 +1,5
Tržby mil. EUR 4 547 4 334 +4,9
Provozní výsledek mil. EUR 437 415 +5,3
Rentabilita tržeb (Return on Sales) % 9,6 9,6
Investice mil. EUR 109 96 +13,1
Čistý peněžní tok mil. EUR 595 573 +3,8