ŠKODA Design podesáté navrhl trofeje pro vítěze Tour de France

› Letošní trofeje zdobí výrazný vzor inspirovaný uměním českých sklářů
› Trofej v sobě odráží český kubismus i digitální design
› ŠKODA Design navrhuje trofeje pro vítěze Tour de France již od roku 2011

Mladá Boleslav, 7. září 2020 – Až účastníci 107. ročníku Tour de France 20. září dorazí na slavný pařížský bulvár Champs-Elysées, budou známi i vítězové jednotlivých kategorií. Ztvárnění trofejí pro vítěze se letos již podesáté ujalo oddělení Designu automobilky ŠKODA AUTO.

Designér společnosti ŠKODA AUTO Peter Olah o trofeji říká: „Při navrhování podoby trofejí pro vítěze Tour de France jsme se letos opět nechali inspirovat tradičním uměním českých sklářů. Minimalistický geometrický vzor budí dojem, že trofej roste sama od sebe. Design trofejí navrhujeme už od roku 2011. Od té doby se staly charakteristickým znakem Tour de France.“

Letos jsou 60 centimetrů vysoké čtyřkilogramové trofeje ze zeleného a čirého skla pokryty vzorem složeným z obdélníků, které se směrem zdola nahoru zvětšují. Inspirací pro tento unikátní design byl český kubismus i individuální intepretace digitálního designu umělců. Tvar trofeje pak vyobrazuje síť jednotlivých bodů.

Precizní zpracování detailního geometrického vzoru vyžaduje klidnou ruku a je výzvou i pro zkušené brusiče skla. Výsledkem jsou opravdová umělecká díla, vyrobená v české sklárně Lasvit ve spolupráci s designérem ŠKODA AUTO Peterem Olahem. Díky lomu světla vzniká při pohledu skrz trofej fascinující hra světel z křížících se linií, působivě doplňovaná střídáním světla a stínu.

29. srpna 2020 se při Grand Départ již 107. ročníku Tour de France vydalo z jihofrancouzského pobřežního města Nice na cestu do Paříže kolem 180 jezdců. Až projedou 20. září 2020 profesionální cyklisté cílem, budou mít v nohách 21 etap a zdolanou trasu v délce 3 470 kilometrů, která vedle rovinatých a kopcovitých tras zahrnuje také horské etapy i časovky jednotlivců.

ŠKODA AUTO je letos už posedmnácté oficiálním hlavním partnerem Tour de France. V rámci tohoto partnerství poskytuje česká automobilka mimo jiné až 250 vozů organizátorům a vedení závodu. Kromě toho již tradičně sponzoruje zelený trikot pro nejlepšího jezdce bodového hodnocení.