Elegán se soutěžní DNA: ŠKODA POPULAR Monte Carlo (1937)

› Úspěchy speciálů ŠKODA v prestižní Rallye Monte Carlo inspirovaly vznik série vozů POPULAR Monte Carlo s nezávislým zavěšením všech kol a inovativním uspořádáním pohonu transaxle
› Od léta 1936 do jara 1939 bylo zákazníkům dodáno celkem 72 roadsterů, „roadster-kabrioletů“ a kupé

Mladá Boleslav, 4. srpen 2020 – POPULAR Monte Carlo spojuje to nejlepší z technické, designérské i sportovní kompetence značky ŠKODA. Celkem 72 vyrobených roadsterů, „roadster-kabrioletů“ a kupé byly dynamické vozy s vyspělým podvozkem: nezávislé zavěšení všech kol doplnil systém pohonu transaxle s převodovkou u zadní nápravy. Černé kupé POPULAR Monte Carlo je ve sbírce ŠKODA Muzea již od roku 1968, další vůz prochází náročnou renovací. Úspěšné angažmá mladoboleslavské značky na poli motoristického sportu se datuje již od roku 1901. K nejprestižnějším automobilovým soutěžím na světě patří Rallye Monte Carlo. Známý závodník hrabě Saša Kolowrat-Krakowský se s otevřeným vozem Laurin & Klement zúčastnil již druhého ročníku (1912).

V lednu 1936 obsadil speciální roadster ŠKODA POPULAR druhé místo ve třídě do 1500 cm3. Ze zkušeností techniků a závodníků tradičně těží zákazníci značky ŠKODA, pozitivní ohlas tohoto mimořádného úspěchu inspiroval mladoboleslavskou automobilku k rozšíření nabídky o limitovanou sérii sportovně laděných vozů. První roadster ŠKODA POPULAR Monte Carlo byl zákazníkovi dodán již v červenci 1936, novinka se oficiálně představila 1. října 1936 na autosalonu v Paříži.

Zákazníci ocenili výkonnější čtyřválcový motor 1,4 l o výkonu 31 k (23 kW) z typu RAPID, jaký se osvědčil ve speciálu pro Rallye Monte Carlo. Sportovní charakter vozu umocnil vyspělý podvozek originální konstrukce ŠKODA s lehkým a přitom tuhým páteřovým rámem rozvidleným pro uložení motoru, nezávislým zavěšením všech kol a unikátním uspořádáním pohonu transaxle. Umístění třístupňové manuální převodovky u rozvodovky s diferenciálem zadní poháněné nápravy přispělo k vynikající trakci, stabilitě a ovladatelnosti vozu. Navíc se uvolnil prostor pro nohy cestujících. Sportovní naturel vozu dosahujícího až 110 km/h umocnily účinné kapalinové brzdy a  přesné hřebenové řízení. I v běžném provozu vynikla kombinace pružného motoru s moderní částečně synchronizovanou převodovkou.

Dvoumístné kupé POPULAR Monte Carlo o délce 4200 mm, šířce 1500 mm a výšce 1370 mm stálo roku 1936 se standardní výbavou 35 000 korun. Vážilo jen 960 kg, tedy o 60 kg více než roadster se základní cenou 28 500 korun. Standardní litrový roadster POPULAR o výkonu 22 k (16 kW) tehdy začínal na 18 700 korunách. Samozřejmostí byl vysoký stupeň individualizace sportovních vozů POPULAR Monte Carlo. V roce 1938 darovala československá vláda zvláště luxusní provedení roadsteru hlavě spojenecké Jugoslávie, tehdy teprve čtrnáctiletému králi Petaru II. Karađorđevićovi. Jednalo se již o faceliftovaný model, nabízený zákazníkům od října 1937. K moderním stylistickým prvkům patřily přední světlomety částečně zapuštěné do blatníků, upraveno bylo též zavěšení i odpružení kol. Prodloužený rozvor zvýšil prostornost interiéru a prospěl také eleganci vozu i plavnosti jízdy.

Černé kupé POPULAR Monte Carlo (1937) tvoří již od roku 1968 součást sbírek ŠKODA Muzea. Bylo zakoupeno v kompletním stavu a na počátku tisíciletí profesionálně restaurováno. Od té doby je úspěšně používáno v rámci prezentace historie značky ŠKODA, patří k atraktivním a divácky oblíbeným účastníkům řady domácích i zahraničích veteránských podniků. Celkem se dochoval přibližně tucet automobilů ŠKODA POPULAR Monte Carlo, jeden z roadsterů právě prochází v dílnách ŠKODA Muzea pečlivou renovací.

Dlouhodobě úspěšné angažmá značky ŠKODA v monacké rallye připomínají od roku 2011 vybrané modely s výrazným sportovním vzhledem. V roce 2011 debutovala FABIA MONTE CARLO, následovaly modely CITIGO, RAPID, RAPID SPACEBACK, SCALA a KAMIQ.