ŠKODA Octavia slaví 20 let: Jubileum klíčového modelu

› Zrození hvězdy: ŠKODA představila v dubnu 1996 první generaci modelu Octavia
› Moderní technologie přinesly vysoký standard bezpečnosti, pohodlí a efektivity provozu
› Bestseller: 5 milionů prodaných vozů ŠKODA Octavia během dvaceti let

Mladá Boleslav, 4. dubna 2016 – Před 20 lety debutovala jedna z nejúspěšnějších modelových řad: Společnost ŠKODA AUTO představila domácím a zahraničním novinářům liftback Octavia. Během následujících dvou desetiletí se ŠKODA Octavia stala nejprodávanějším modelem české automobilky a zaznamenala vynikající výsledky na mnoha světových trzích. Kompaktní Octavia tak výrazně přispěla k úspěšnému vývoji značky ŠKODA.

ŠKODA Octavia slaví jubileum – před dvaceti lety se poprvé představila odborné veřejnosti, od té doby se pro některý z mnoha verzí tohoto prodejního bestselleru rozhodlo přes 5 milionů zákazníků. Unikátní kombinace velkého prostoru, moderních agregátů a bezpečnostních prvků při zachování atraktivní prodejní ceny, to je znamenitě fungující klíč k úspěchu.

Vývoj zcela nové řady ŠKODA Octavia byl zahájen v roce 1992, přibližně rok po začlenění české značky do koncernu Volkswagen. Vůz dostal tehdy zcela novou podvozkovou platformu, jejíž vývoj probíhal na úrovni koncernu souběžně s přípravou modelu Octavia. Nadčasově elegantní design, navržený týmem pod vedením Dirka van Braeckela, vtiskl nezaměnitelnou pečeť karoserii, konstruované s využitím technologie CAD (Computer Aided Design; konstruování s počítačovou podporou) v mladoboleslavském vývojovém centru.
Velký důraz byl kladen na aktivní i pasivní bezpečnost, včetně doplnění nabídky předních airbagů o boční bezpečnostní vaky. K trumfům velmi praktického liftbacku Octavie patřily i rozměrné výklopné páté dveře, umožňující výborný přístup k prostoru pro 528-1328 litrů zavazadel.

Zákazníci mohli v úvodním roce 1996 vybírat mezi dvěma benzinovými čtyřválci a jedním turbodieselem. Základ tvořil motor 1,6 MPI/55 kW, pro náročnější zákazníky byl připraven čtyřválec 1,8 20 V/92 kW. Moderní turbodiesel s přímým vstřikováním 1,9 TDI byl v nabídce ve verzi s výkonem 66 kW a s normovanou spotřebou 5,1 litru nafty na 100 km. Nabídka se postupně rozšiřovala například o agregáty 1,8 20 V Turbo/110 kW nebo 1,9 SDI/50 kW.

V březnu 1998 měla na autosalonu v Ženevě premiéru první Octavia Combi, jejíž prodej byl zahájen v květnu téhož roku. Tato karosářská varianta slavila úspěchy zejména na evropských trzích. Od roku 1999 nabídku obohatila verze kombi s pohonem všech kol.

Typové označení Octavia odkazuje na stejnojmenný úspěšný automobil ze závodů Mladá Boleslav a Kvasiny, kde v období 1959-1964 vzniklo celkem 364 000 těchto vozů. Latinský výraz ‚octavia‘ znamená osmá a jednalo se o pořadí ve vývojové řadě moderní generace vozidel s nezávislým zavěšením všech kol od prvního typu v roce 1933.
Pro řadu ŠKODA Octavia vznikla v závodě v Mladé Boleslavi nová moderní výrobní linka v hale o rozloze 37 500 m2, na níž navázala nová lakovna s kapacitou až 1800 vozů. Produkce se zde rozběhla 3. dubna 1996, kapacita automobilky vzrostla o 90 000 na 350 000 vozů ročně a společnost ŠKODA AUTO se stala největším průmyslovým podnikem v ČR.
Poslední vůz první generace řady Octavia sjel z výrobní linky v listopadu 2010, v období 1996-2010 vzniklo celkem 970 000 liftbacků a více než 470 000 kombi.

Na tento úspěch navázala i druhá generace modelu ŠKODA Octavia, které se v letech 2004 až 2013 vyrobilo 1,6 milionu s karoserií liftback a 900.000 coby kombi. Druhá generace nabídla i nejmodernější zážehové motory s přímým vstřikem paliva či automatickou převodovku DSG.

Od listopadu 2012 se vyrábí třetí generace vozu ŠKODA Octavia, která je pilířem modelové nabídky značky. Na sklonku března 2016 sjel z výrobní linky v Mladé Boleslavi miliontý exemplář aktuální generace.

Od zahájení produkce první generace v roce 1996 tak vzniklo již 5 milionů vozů ŠKODA Octavia. Vedle hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi sjíždějí vozy ŠKODA Octavia z výrobních linek také v zahraničí, a sice v Číně, Indii, Rusku a Kazachstánu.

160404_SKODA Octavia slavi 20 let – Jubileum klicoveho modelu