Promena osoblja: Andreas Dick nasleđuje Michaela Oeljeklausa na mestu člana uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku

› Andreas Dick, aktuelni tehnički potpredsednik u FAW-Volkswagen u Čangčunu, preuzeće odgovornost za proizvodnju i logistiku u Upravnom odboru Škoda Auto od 1. septembra 2023.
› Michael Oeljeklaus će se povući kako bi nastavio s drugim poslovima nakon 13 godina u Upravnom odboru Škoda Auto

Beograd, 30. jun 2023 – Andreas Dick će biti novi član Upravnog odbora Škoda Auto a.s. za proizvodnju i logistiku od 1. septembra 2023. Kao tehnički potpredsednik u kompaniji FAW-Volkswagen u Čangčunu, trenutno je, između ostalog, odgovoran za sektore proizvodnje, logistike i razvoja. Nasledio je Michaela Oeljeklausa, koji je bio odgovoran za portfolio od 2010. godine.

„Michael Oeljeklaus značajno je oblikovao proizvodnju u Škodi i bio je ključna osoba u doslednom pokretanju digitalizacije. Njegova ogromna predanost i strateška vizija u održivom usklađivanju postrojenja za budućnost obeležavaju njegovu predanost brendu. Svojom stručnošću i snagom implementacije, presudno je doprineo usmeravanju transformacije naše proizvodnje ka elektromobilnosti, uvođenju inovacija u proizvodni proces i uspešnom upravljanju našim pogonima kroz suočavanje sa problemom nabavke. Želeo bih najiskrenije da se zahvalim Michaelu Oeljeklausu na njegovoj predanosti tokom mnogih godina i da mu poželim sve najbolje na putu u novo životno poglavlje. U isto vreme, presrećan sam što s Andreasom Dickom dobijam proverenog i međunarodno iskusnog stručnjaka za proizvodnju za Škoda Auto. Zahvaljujući svom velikom iskustvu u lansiranju električnih vozila, Andreas Dick igraće ključnu ulogu u sprovođenju naše strategije ubrzane e-mobilnosti. Osim toga, nastaviće da podstiče digitalizaciju, kao i održivu proizvodnju koja štedi resurse u našim fabrikama širom sveta.“

Klaus Zellmer, predsednik Uprave Škoda Auto

Andreas Dick se pridružio Volkswagen grupi 1998. nakon što je diplomirao proizvodni inženjering na Tehnološkom univerzitetu u Braunšvajgu. Između ostalih pozicija, vodio je proizvodnju karoserija u Volkswagen de Mexico i fabrici FAW-Volkswagen u Čangčunu pre nego što je 2011. preuzeo odgovornost za razvoj fabrike u Fošanu, gde je kasnije postao direktor. Između 2016. i 2019. bio je direktor u Volkswagen fabrici Emden u severnoj Nemačkoj, gde je bio odgovoran za lansiranje modela Passat i Arteon, pored ostalih modela. Nedavno je bio na poziciji tehničkog potpredsednika u FAW-Volkswagen u Čangčunu od 2019. godine, gde su njegove odgovornosti uključivale proizvodnju, upravljanje proizvodima, logistiku, planiranje i razvoj. Tokom tog vremena napredovao je s digitalnom transformacijom tehničkih sektora, a bio je odgovoran za lansiranje brojnih električnih vozila. U svojoj ulozi je unapredio digitalnu transformaciju tehničkih sektora i upravljao uvođenjem brojnih električnih vozila, nadzirući proizvodnju približno 1,8 miliona vozila godišnje.

Michael Oeljeklaus je bio član Upravnog odbor za proizvodnju i logistiku u Škoda Auto od avgusta 2010. Tokom svog mandata, nosilac doktorata iz mašinstva gotovo je udvostručio godišnji globalni obim proizvodnje, dostigavši čak 1,3 miliona vozila. Uz to, vodio je sveobuhvatnu digitalizaciju procesa proizvodnje. Zahvaljujući ranom i doslednom korišćenju inovativnih tehnologija iz područja Industrija 4.0, značajno je povećana efikasnost radnih procesa. Zajedno sa svojim timom pripremio je Škoda češke proizvodne pogone za proizvodnju baterijskih električnih vozila i MEB baterijskih sistema i omogućio početak proizvodnje u predviđenom roku. Michael Oeljeklaus pridružio se Volkswagen grupi 1988. Između 1991. i 1993. radio je u Volkswagen Bordnetze GmbH u Berlinu – prvo kao rukovodilac proizvodnje, a zatim kao tehnički direktor sa punomoćjem. Od 1993. godine bio je odgovoran za pokretanje proizvodnje vozila SEAT Arosa i Volkswagen Lupo, pored drugih zadataka. Godine 2005. prešao je u SAIC Volkswagen Automotive Co. Ltd u Šangaju kao tehnički izvršni direktor. U ovoj ulozi bio je odgovoran za upravljanje proizvodima, tehnički razvoj, planiranje proizvodnje, logistiku kao i proizvodnju na svim lokacijama SAIC Volkswagen u Kini.

Dodatne informacije

Fotografije