Město na ostrově u pobřeží Aljašky přejmenováno: „Kodiak“ se na den změnil na „Kodiaq“

› Zahájení komunikace nového modelu ŠKODA Kodiaq – na jeden se město Kodiak přejmenovalo na Kodiaq
› Jméno je spojuje: Nová ŠKODA Kodiaq - aljašský ostrov Kodiak
› Kořeny: Pozměněná psaná forma připomíná jazyk původních obyvatel
› Poděkování městu: Úřady i místní obyvatelé se zapojili do kampaně, pozměnili cedule s názvy obcí, nápisy na automobilech i reklamní poutače
› Akci zdokumentoval filmový štáb, který na místě zároveň natočil rozhovory s obyvateli

Mladá Boleslav/Kodiaq, 9. května 2016 – Na počest nového velkého SUV značky ŠKODA se přejmenovalo celé město na stejnojmenném ostrově: V pátek 6. května se jméno města „KODIAK“ změnilo na „KODIAQ“. Celosvětovou marketingovou kampaní se česká automobilka vypravila až ke kořenům tohoto jména a zdokumentovala spojení mezi novým SUV ŠKODA Kodiaq, ostrovem u jižního pobřeží Aljašky a medvědy, kteří na něm žijí.

Velké, silné SUV s charakterem ochránce, silně vyvinutým smyslem pro rodinu a dobrými outdoorovými vlastnostmi – to je nový model značky ŠKODA, který se představí ve druhé polovině letošního roku. A jak by se měl jmenovat? Dlouho se o tom spekulovalo, a teď je to jasné: Nové SUV z České republiky dostane medvědí jméno Kodiaq. Tak se v jazyce původních obyvatel stejnojmenného aljašského ostrova jmenuje i největší poddruh medvěda hnědého na světě.

Populace medvědů, čítající zhruba 3.500 jedinců, žije na ostrově Kodiak u jižního pobřeží Aljašky. Do Anchorage, největšího města tohoto státu, doletíte z Evropy zhruba za 10 hodin. Ostrov v Aljašském zálivu je odsud vzdálen ještě dalších 650 kilometrů. Kodiak Island je zhruba stejně velký jako Korsika, na většině území se rozkládá chráněná oblast Kodiak National Wildlife, domov slavných medvědů. Ostrov je rájem drsné krásy – zdejší krajinu tvoří strmé hory, úzké fjordy, skrytá jezera a hluboké lesy. Je to ideální terén pro vůz kategorie SUV, jakým je i nová ŠKODA Kodiaq – zde může prokázat své kvality, svou sílu i svou praktickou využitelnost v náročných podmínkách.

ŠKODA se životem na ostrově Kodiak i jazykem původních obyvatel Alutiiqů intenzivně zabývala. Domorodci medvěda Kodiaka nazývají Taq uka ‚aq – písmeno „q“ na konci slova je charakteristické pro jména zvířat. ŠKODA toto písmeno převzala do názvu nového SUV a vyjadřuje tím svou úctu jazyku kmene Alutiiqů; současně díky písmenu „q“ vzniká naprosto svébytné, nezaměnitelné jméno.

Úřady ostrova společnost ŠKODA AUTO v její široce pojaté marketingové kampani podpořily. Pro zahájení komunikace modelu ŠKODA Kodiaq poskytly velkorysý souhlas s neobvyklou kampaní – 6. května 2016, za pomoci řady místních obyvatel, byly ve městě vyměněny, popř. přelepeny tabule s názvy ulic a nápisy na policejních a hasičských vozech, rybářských lodích nebo reklamní nápisy. I na oficiálních internetových stránkách města se na oslavu tohoto svátku „k“ změnilo na „q“. Tým filmařů společnosti ŠKODA AUTO přejmenování dokumentoval a zaznamenal, jak se obyvatelé města – od starostky přes šerifa až po dřevorubce – na této změně podíleli.

160509 Město na ostrově u pobřeží Aljašky přejmenováno – „Kodiak“ se na den změnil na „Kodiaq“